
Inspectoratul Național de Poliție recomandă conducătorilor auto să-și echipeze unitățile de transport cu pneuri pentru exploatare pe timp de iarnă, iar în portbagaj să nu lipsească o lopată cu un săculeț cu nisip.
Totodată, Poliția de Patrulare atenționează participanții la traficul rutier, că anume în zilele cu precipitații și vizibilitate redusă se produc cele mai multe accidente, inclusiv cu tamponarea pietonilor. Poliția îndeamnă cetățenii care se angajează în traversarea străzii, să o facă regulamentar, doar în locurile permise și să se asigure că sunt văzuți de către șoferi; să aștepte transportul public în stații și să se deplaseze pe trotuar, nicidecum pe traseu sau pe marginea acestuia.
Iată cîteva sfaturi:
1. Înainte de a pleca la drum, informați-vă despre condiţiile meteo şi starea carosabilului.
2. Echipați-vă autovehiculul cu pneuri corespunzătoare anotimpului.
3. Adaptați permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei).
4. Circulați cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, sau piatră umedă.
5. Folosiți atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare, pentru a vedea și a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire şi în timpul zilei.
6. Pe traseu păstrați distanța corespunzătoare, astfel încît să puteți opri în siguranţă, atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.
7. Verificați periodic acumulatorul mașinii.
8. Nu bruscaţi comenzile și folosiţi cu preponderență frâna de motor.
9. În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, includeți din timp ştergătoarele de parbriz.
10. Evitați parcarea automobilului în apropierea copacilor, pentru că, în orice moment, crengile uscate încărcate cu chiciură ar putea cădea, iar în consecință să vă rănească sau o să vă deterioreze mașina.
11. Operatorii de transport care deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele și pe drumurile stabilite.
INP atenționează conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, ținând cont de faptul că experiența mică de a conduce mijloacele de transport le-ar putea pune în pericol viața și sănătatea.
Din cauza stării vremii, inspectorii de patrulare se vor afla în stare de alertă și vor reacționa prompt absolut la toate solicitările cetățenilor Republicii Moldova.
Dina Roșca