În perioada 27 – 28 noiembrie 2021 grupul operativ al Direcţiei control resurse cinegetice şi piscicole din cadrul Aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) a efectuat o razie în vederea contracarării braconajului cinegetic, piscicol și depistării cazurilor de încălcare a legislației cu privire la protecția mediului în raioanele sud și centru ale Republicii, consacrată deschiderii sezonului de vânătoare 2021-2022.
Urmare a inspectării și verificării activităților de vânătoare și pescuit s-au întocmit unsprezece procese-verbale contravenționale cu aplicarea unor amenzi în sumă totală de – 15 900,0 lei, au fost ridicate în calitate de corpuri delicte, o armă ghintuită, un aparat de ochire pe timp de noapte, un amortizor pentru armă și cinci cartușe aferente.
“În perioada nocturnă, în fondul productiv de vânătoare amplasat în sectorul extravilan al Primăriei Lucești, raionul Cahul, la data de 28.11.2021 inspectorii de mediu au depistat în salonul unui automobil de teren, care se deplasa haotic pe câmpurile agricole o armă ghintuiă, pe țeava căreia era asamblat un dispozitiv de ochire pe timp de noapte, un amortizor destinat deminuării sunetului, precum și cinci cartușe aferente. Pe numele posesorului de armă și șoferului (complicelui), pentru încălcarea prevederilor actelor normative privind folosirea și protecția fondului cinegetic, în temeiul art. 128 alin. (2) al Codului contravențional, s-au întocmit două procese-verbale, fiind sancționați pentru braconaj cu amendă a câte 60 u. c. (3000,0 lei) fiecare. Arma și accesoriile, care au constituit obiectul faptei contravenționale, au fost ridicate și predate Inspectoratului de Poliție Cahul, colaboratorii căruia urmează să aprecieze acțiunile persoanelor vizate prîn prisma prevederilor Legii nr. 130 din 08.06.2012 privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă, care prevede în astfel de cazuri privarea dreptului de deținere a armelor pe termen de cinci ani” se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.
Totodată, menționăm că verificările efectuate în prima zi de vânătoare au ilucidat și unele fapte de neconformare cerințelor legale de reglamentare a practicilor vânătorești.
“Duminică, la data de 28.11.2021, patru vânători neechipați în corespundere cu prevederile pct. 77 a Regulilor de securitate la vânătoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 140 din 10.03.2017 și doi vânători ai cărora câini nu erau cu actele în regulă, s-au ales cu amenzi aplicate cuprinse între 1 000,0 și 1500,0 lei.
În aceiași zi, pe numele a doi locuitori ai satului Văleni, raionul Cahul, care pescuiau cu unelte interzise în râul Prut, i-au fost dresate procese-verbale în baza art. 114 alin. (1) Cod Contravențional, fiind sancționați fiecare din ei cu amendă de 8 u.c. (400,0 lei) și respectiv 12 u.c. (600,0 lei)” adaugă sursa.
Doina Munteanu