Funcționarii publici, aleșii locali, agenții economici și reprezentanții mass-media din raionul Leova au participat la seminarul de instruire „Cadrul normativ și instituțional privind avertizorii de integritate”, organizat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) în comun cu Centrul Național Anticorupție (CNA) și Oficiul Avocatului Poporului (OAP).
Instruirea a avut loc în format online și a fost organizată în cadrul proiectului „Cetățenii vorbesc: promovarea reformei democratice în interesul cetățenilor din Moldova”, implementat de CAPC, cu suportul organizației Freedom House.
„Ținând cont de necesitatea unei activități transparente și corecte a entităților publice și private, dezvăluirea cu bună credință a unei practici ilegale sau a unei fărădelegi ne va ajuta să fim corecți la muncă, să evităm încălcarea legii și să lucrăm pentru binele cetățenilor. Acest seminar ne va oferi mai multe informații despre instituția avertizorilor de integritate, un domeniu încă nou, mai ales pentru autoritățile publice locale. Totodată, prin exemple concrete vom înțelege cum trebuie să aplicăm corect acest mecanism”, a spus președintele raionului Leova, Nicolae Prițcan.
„Avertizorii de integritate nu sunt văzuți cu ochi buni de către cetățeni. Prin aceste instruiri și, prin intermediul dumneavoastră, ne propunem să combatem mitul că avertizorul de integritate este turnător. Nu este așa! Avertizorul este acel angajat responsabil, care pune interesul public mai presus decât interesul personal”, a menționat formatoarea și experta CAPC, Lilia Ioniță.
Prezent la sesiunea de instruire, șeful Direcţiei educație anticorupție din cadrul CNA, Ion Pruteanu, a prezentat experiența Centrului Național Anticorupție și platforma unde pot fi făcute dezvăluirile publice. De asemenea, a vorbit despre cele nouă avertizări de integritate, aflate în gestiunea CNA, și a încurajat angajații să facă dezvăluiri externe și să aibă încredere în instituțiile responsabile de protecția lor.
Pe durata instruirii, participanții au fost familiarizați cu termenul de „avertizor de integritate”, cine este avertizorul de integritate și prezumțiile de care acesta beneficiază. De asemenea, formatorii le-au vorbit despre esența dezvăluirii interne și externe a practicilor ilegale, care sunt obligațiile angajatorilor de reacționare la dezvăluiri ale practicilor ilegale de către angajați și de asigurare a protecției avertizorilor, dar și care sunt mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate.
Pentru a învăța cum să aplice corect Legea privind avertizorii de integritate, pe lângă partea informativă, participanții au fost implicați în soluționarea unor cazuri exacte ce țin de avertizările de integritate. Aceștia au menționat că astfel de instruiri sunt binevenite, mai ales că instituția avertizorului de integritate este relativ nouă și nu întotdeauna este clar cum trebuie de aplicat Legea.
Formatorii instruirii de astăzi au fost expertele CAPC – Galina Bostan și Lilia Ioniță, șeful Direcţiei educație anticorupție din cadrul CNA, Ion Pruteanu, și șef-adjunctă a Direcției gestionarea cererilor din cadrul OAP, Tatiana Popa. Acesta este al patrulea seminar de instruire desfășurat în cadrul proiectului „Cetățenii vorbesc: promovarea reformei democratice în interesul cetățenilor din Moldova”. Primele instruiri au avut loc la Bălți, Căușeni și Cimișlia, iar următoarele vor fi la Soroca, Cahul, Orhei și Chișinău.
Doina Secrieru