
Generalul Corneliu Groza, Șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), în cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, a răspuns la întrebarea „Pe ce dimensiuni în activitatea Poliției de Frontieră atestați cele mai mari schimbări în contextul pandemiei?”.
„Desigur că, cele mai mari schimbări au intervenit pe procesele de bază instituționale, cum ar fi controlul la trecerea frontierei și supraveghere acesteia. Astfel că, în premieră, condiționați de pandemie, am fost nevoiți de comun cu colegii din statele vecine, cu agențiile responsabile naționale, să sistăm activitatea punctelor de trecere, să remodelăm sistemul de control al frontierei, să implementăm prevederile Regulamentului sanitar internațional în deplină măsură, dar și alte activități ce țin de administrarea generală a instituției de frontieră. Aici mă refer la întreprinderea unui set de măsuri care au contribuit la diminuarea probabilității infectării în masă a angajaților, purtarea discuțiilor cu partenerii internaționali, dar și prin redistribuirea mijloacelor financiare la nivel instituțional pentru a asigura polițiștii de frontieră cu mijloace de protecție individuală, dar și dotarea punctelor de trecere cu necesarul minim în scopul creării condițiilor sigure de traversare a frontierei de către cetățeni”, a comunicat Corneliu Groza.
În același timp, el a spus că provocările cele mai mari au fost la început de an, când existau mai multe incertitudini vis-a-vis de COVID-19 și prognozele aferente acestei pandemii, mai cu seamă când bugetul Poliției de Frontieră era aprobat. „A fost nevoie în tempo rapid să ne revizuim forțele și mijloacele, pentru a nu eșua pe nicio dimensiune a activității gestionate de instituție. Orientarea rapidă la începutul pandemiei, dar și lucrul, uneori peste programul obișnuit de muncă, ne-a permis să gestionăm ulterior procese mai complexe cu cheltuieli mici, atât financiare, cât și umane”, a susținut Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
Dina Roșca