Diana Stici, şef Direcţie juridică în cadrul Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), în cadrul unui interviu pentru curentul.md, s-a referit la evoluţia situaţiei din ultimii ani în domeniul de care este responsabilă, informează PROVINCIAL.
„În temeiul prevederilor Acordului privind aspectele drepturilor de proprietate intelectuală legate de comerț (TRIPS), drepturile de proprietate intelectuală sunt recunoscute ca drepturi private. Acest fapt este stabilit expres și în art. 3 alin. (1) al Legii nr. 114/2014 cu privire la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, conform căruia proprietatea intelectuală este proprietate privată, care aparţine persoanelor fizice sau juridice cu drept de posesiune, folosinţă şi dispoziţie. Nivelul de conștientizare a importanței OPI, precum și a asigurării protecției corespunzătoare a acestor valori, este în creștere. Din aceste considerente, a fost instituită prin lege garantarea de către stat a dreptului cetăţenilor la proprietate intelectuală, libertatea creaţiei artistice şi ştiinţifice, precum şi a apărării, în baza legii, a intereselor lor economice şi personale ce apar în legătură cu practicarea diverselor genuri de creaţii intelectuale” a spus Diana Stici.
Totodată, şef direcţie juridică, a mai menţionat: „Consider foarte important acest aspect, ca fiind un fundament temeinic pe care se ridică și se consolidează sistemul de protecție, dar și de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală din Republica Moldova. Anume la capitolul asigurării respectării drepturilor, în ultimii ani, se remarcă atât un interes crescut din partea titularilor de drepturi de a-și apăra drepturile garantate prin lege și confirmate prin titlurile de protecție, dar și o mai bună implicare din partea autorităților cu responsabilități în domeniu de a-și exercita în mod conștiincios atribuțiile pe acest segment”
La fel a mai spus că, un instrument de referință în acest sens pentru autoritățile de resort constituie crearea și implementarea, începând cu data de 30.11.2020, a Platformei informaționale în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală, care vine să îmbunătăţească comunicarea şi coordonarea interinstituţională prin automatizarea procesului de colectare şi transmitere a datelor relevante procesului de aplicare a mecanismelor de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală de către autorităţile cu atribuții în domeniul proprietății intelectuale din Republica Moldova.
Cristina Pendea