Consiliul Coaliției de guvernare s-a reunit în ședință ordinară în seara zilei de marți, 28 iunie, pentru a discuta principalele teme de pe agenda politică. Au fost evaluate progresele și prioritățile în implementarea reformelor și s-au făcut noi propuneri, în special reieșind dintr-o serie de consultări recente cu societatea civilă.
Membrii Consiliului Coaliției de guvernare au continuat dicuțiile pe marginea inițiativei de reformare a Administrației publice centrale (APC) și au convenit ca aceasta, precum și un plan de implementare să fie definitivate în următoarele săptămâni.Un subiect de importanță majoră discutat a fost cel privind implementarea Foii de parcurs pentru realizarea angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană, care se află pe ultima sută de metri și poate fi deja considerată o realizare a conducerii Republicii Moldova. Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a subliniat că este necesar de concretizat sarcinile pentru următoarele zile și săptămâni, în acest context.
La rândul său, prim-vicepreședintele PDM Vlad Plahotniuc a exprimat necesitatea unor politici stabile ale statului pentru susținerea business-ului, care să continue experiența pozitivă a moratoriului asupra controalelor de stat.
“Am discutat cu mediul de afaceri, care a salutat măsurile luate. Sunt de acord să continuăm, pentru a opri abuzurile, pentru a avea claritate, căci în acest domeniu până acum câteva luni am avut un dezastru”, a declarat coordonatorul executiv al Consiliului Coaliției de guvernare. Menționăm că perioada de aplicare a moratoriului se apropie de sfârșit, iar reformele structurale în domeniu încă urmează a fi adoptate la propunerea Guvernului, astfel încât să fie dezvoltat un cadru transparent, liber concurențial și generator de locuri de muncă în economie.
De asemenea, a fost discutată tema consolidării sectorului financiar-bancar. Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Ștefan Creangă, a venit cu o serie de precizări referitoare la acțiunile ce urmează a fi întreprinse și etapele procesului.
O măsură cu impact social examinată și sprijinită de Coaliția de guvernare se referă la reforma salarizării în sectorul medical. Ea va viza întregul personal din domeniu și va aduce beneficii atât medicilor, cât și pacienților, prin sporirea motivației de a presta servicii de calitate. Proiectul a fost prezentat la Consiliu de Ministrul sanătății, Ruxanda Glavan, care a argumentat că “noul mecanism asigură o creștere salarială pentru toate categoriile de angajați, de 20% în medie, asigură echitatea în sistem și încurajează tinerii specialiști în domeniul medicinii”.
Consiliul Coaliției de guvernare a dezbătut și multe alte chestiuni, care urmează să fie promovate pe agenda legislativă și executivă.
Doina Secrieru