În urma procesului de încălzire accentuată a vremii, crește numărul de incendii, iar gradul de umiditate scăzut al vegetației, favorizează izbucnirea și propagarea rapidă a flăcărilor.
Întrucât sunt prognozate temperaturi în creștere, este necesar de a fi luate măsuri preventive în vederea limitării producerii acestor evenimente care se pot solda cu pagube materiale sau chiar pierderi de vieți omenești.
Majoritatea cazurilor de ardere au loc pe terenurile nesalubrizate pe care este prezentă vegetația uscată și alte rămășițe vegetale. Focarele extinse de vegetație uscată pun în pericol suprafețe de teren agricol, dar în unele cazuri, favorizate de condițiile climaterice, acestea se extind și prezintă pericol eminent pentru localități, obiective și fîșii forestiere.
Pentru lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate sunt necesare antrenarea unui număr sporit de forțe și mijloace, iar efectele arderii sunt resimțite pe o perioadă îndelungată și sunt caracterizate prin diminuarea fertilității solului, afectarea florei și faunei, poluarea mediului ambiant, precum și cheltuieli financiare majore orientate spre normalizarea situației create.
Conform art. 79 a Codului Funciar, întreținerea terenurilor și modul de protecție este ca obligațiune a deținătorilor de teren.
Reieșind din aceste considerente Secția Situații Excepționale Drochia intervine către nominalizați de a proteja terenurile prin înlăturarea vegetației uscate de pe suprafețele gestionate. Neexecutarea prezentelor obligațiuni se supune sancționării în conformitate cu legislația în vigoare.
Întru prevenirea și micșorarea pagubelor în urma arderii vegetației uscate, Secția Situații Excepționale Drochia recomandă conducătorilor obiectivelor, APL din teritoriul raionului Drochia:
- de a întreprinde măsuri de delimitare prin fîșii de protecție (arate) a localităților, ocoalelor silvice, obiectivelor și drumurilor fașă de cîmpurile de vegetație uscată ce preyintă pericol de incendiu;
- de a realiza acțiuni privind lichidarea gunoiștilor neatorizate, cosirea ierbii uscate, cu transportarea deșeurilor în locuri special destinate, întru evitarea aprinderii acestora de la diferite surse de foc;
- antrenarea tuturor forțelor și mijloacelor din subordine întru asigurarea executării prevederilor de apărare împotriva incendiilor pe teritoriul subordonat.