Recent a fost finalizată prima etapă a lucrărilor de reparație capitală în Secția Îngrijiri Cronice din Blocul Terapeutic al Spitalului Raional Florești. Conform practicii anterioare, lucrările sunt efectuate pe etape pentru a nu sista activitatea secției și pentru a nu lipsi pacienții de ajutorul medical necesar.
Din luna decembrie până în prezent s-a muncit asiduu pentru a crea condiții decente pacienților și lucrătorilor secției. S-au efectuat lucrări de renovare a sistemului de apeduct, canalizare și încălzire, a sistemelor electrice și de ventilare, lucrări de reparație capitală a tavanului și pereților. Podelele de lemn au fost înlocuite cu teracotă, s-au reparat blocurile sanitare, au fost schimbate toate ușile din interior ș.a. În ansamblu, au fost reparate 12 saloane, dintre care 6 saloane pentru pacienți cu capacitatea totală de 30 de locuri, 2 saloane pentru medici, saloanele pentru asistente medicale, asistenta medicală superioară, sora gospodină și infirmiere.
De asemenea, a fost renovată o unitate alimentară din secție și 4 unități sanitare, două săli de proceduri, sala de fizioterapie și sala de masaj. Lucrările au fost efectuate de către specialiștii de la compania „MaistCons-Grup” SRL, director, Victor Carabadjac, diriginte de șantier, Roman Morari, cu suportul financiar al Consiliului raional Florești, valoarea lor depășind suma de trei milioane de lei.
Comisia raională de recepție a lucrărilor pentru toate categoriile de construcții și reparație finanțate din bugetul raional, în comun cu președintele raionului, dl Ștefan Paniș, vicepreședintele, dl Gheorghe Gancear, coordonatorul activității Instituțiilor Medico-Sanitare Publice din raion, au efectuat o vizită de lucru la instituția menționată pentru a verifica calitatea lucrărilor de reparație efectuate.
Ludmila Capcelea, directorul IMSP “Spitalul Raional Florești”, a specificat că: „În ultimii ani în continuu s-a lucrat în acest bloc și, grație finanțării din partea Consiliul raional Florești, a fost posibil ca în Blocul Terapeutic să fie reparat etajul II, unde se află Secția de Neurologie și etajul III, unde se află Secția Terapie Generală, în care scop Consiliul raional a alocat suma de cinci milioane șapte sute douăzeci mii lei, iar acum au fost finalizate două treimi din lucrări la etajul IV al blocului, în Secția Îngrijiri Cronice”.
Elena Ivanes, șefa Secției Îngrijiri Cronice, ne-a informat că în secție activează 2 medici, 12 asistente medicale și 11 unități de personal medical inferior. Activitatea în secție este specifică și grea totodată. Aici se tratează pacienții grav bolnavi, inclusiv, pacienții după ictus, oncologic bolnavi și pacienții cu boli locomotorii. Medicii care activează în secție își tratează pacienții nu doar cu cunoștințele și experiența acumulată în timp, dar și cu multă răbdare și înțelepciune. Desigur, și asistentele medicale, infirmierele muncesc cu devotament, mult calm și mereu binevoitoare – lucru esențial pentru psihologia bolnavului.
Medicii susțin că le va fi mult mai uşor să lucreze în așa condiţii.
La rândul lor, pacienții sunt foarte mulţumiţi că vor avea parte de confort.
Menționăm că Consiliul raional Floreşti permanent intervine la îmbunătățirea condițiilor în instituțiile medicale din raion, contribuie la dotarea lor, întru eficientizarea activității, ținând cont de necesitățile și confortul pacienților și al personalului şi alocă surse financiare.
Ștefan Paniș a reiterat că: „Instituțiile medicale sunt un element important al infrastructurii sociale din raion, iar Consiliul raional permanent s-a implicat la proiecte de modernizare, renovare și dotare a acestora. Trebuie să modernizăm și să dezvoltăm infrastructura localităților noastre – asistența medicală, educația, să atragem investiții și să creăm locuri de muncă stabile. Să ne gândim la ziua de mâine și la viitorul copiilor noștri.”