Pe 20 februarie curent, Secretarul de Stat Vasile Cușca a vizitat două servicii sociale „Casă comunitară” și „Locuință protejată” din raioanele Ungheni și Călărași, unde a discutat cu persoanele dezinstituționalizate, care sunt ajutate să-și dezvolte abilități de trai în comunitate.
Cele două servicii asigură traiul independent a beneficiarilor sub supravegherea unei echipe multidisciplinare de specialiști, 24/24h, precum și cazarea, alimentația, asistența medicală, reabilitarea și recuperarea, asistența igienico-sanitară, consilierea juridică, dezvoltarea abilităților de autoservire, dezvoltarea abilităților cognitive, de comunicare, comportament și de relaționare.
În „Casa comunitară” din satul Sculeni locuiesc șase persoane cu dizabilități intelectuale care beneficiază de suport și îngrijire din partea asistentului social și a echipei de specialiști, implicându-i și în diferite activități/treburi casnice pentru dezvoltarea abilităților de trai în comunitate și de interacțiune cu vecinii.
Persoanele care sunt capabile să lucreze sunt încurajate și ajutate să-și găsească un loc de muncă. Este și cazul lui Andrei, unul din cei patru beneficiari ai serviciului social „Locuință protejată” din Călărași. Acesta lucrează la azilul de bătrâni din oraş, fiind responsabil de menținerea salubrității pe teritoriul instituției. S-a bucurat foarte mult de vizita Secretarului de Stat şi i-a împărtășit experiența sa în comunitate. El spune că astfel poate să interacționeze cu diferite persoane, ceea ce îl face să se simtă un membru al societății cu drepturi depline.
”Mă bucur să văd că beneficiarii acestor servicii sociale sunt mulțumiți să trăiască în comunitățile din care fac parte și să ducă, pe cât posibil, o viaţă independentă. Deşi costurile pentru dezvoltarea şi întreţinerea unor asemenea servicii sunt ridicate, calitatea vieţii persoanelor cu dizabilităţi se îmbunătăţește semnificativ. O societate incluzivă presupune şanse egale pentru fiecare, de aceea vom lucra în continuare ca să le oferim persoanelor cu dizabilităţi oportunităţi de participare pe deplin la viaţa societăţii”, a menționat Vasile Cușca.
În contextul deplasării în teritoriu, Secretarul de stat a vizitat și două instituții de plasament temporar – Centrul de Plasament pentru Persoane Adulte și Vârstnice „Sfântul Vasile cel Mare” din satul Sculeni, raionul Ungheni și Azilul pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din or. Călărași. Cu această ocazie, oficialul a discutat cu beneficiarii, s-a interesat de dificultăţile cu care se confruntă aceştia, administrația și personalul centrelor și și-a exprimat susținerea şi implicarea în continuare în soluţionarea aspectelor privind buna funcţionare a instituţiilor și acordarea suportului persoanelor aflate în dificultate.
Promovarea politicilor în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi şi ajustarea legislaţiei naţionale în vigoare la prevederile celei internaţionale, a devenit o prioritate națională odată cu ratificarea în anul 2010 a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, care recunoaşte dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilităţi de a trăi în comunitate, similar cu a celorlalte persoane.
În anul 2018, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat procesul de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale din instituțiile rezidențiale, care are drept scop crearea de servicii sociale alternative la nivel de comunitate, pentru a asigura incluziunea socială a acestei categorii sociale și reintegrarea lor în familie.
Până în prezent, în ţara noastră au fost dezvoltate 29 de servicii sociale de tip „Locuință protejată” și 17 servicii de tip „Casă comunitară”. Suplimentar, persoanele cu dizabilităţi dispun şi de alte servicii sociale, precum: Asistenţă Personală, Echipa mobilă, Respiro, Plasament familial pentru adulți şi Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități.