Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat a efectuat o vizită de lucru în raionul Rezina unde s-a întâlnit cu primarii din mai multe localități și cu reprezentanții serviciilor desconcentrate în teritoriu. În cadrul întrunirii au fost discutate subiecte privind măsurile de protecție a mediului înconjurător, managementul deșeurilor, programele naționale și prioritățile ministerului.
Primarii au trecut în revistă mai multe probleme cu care se confruntă în localitățile pe care le reprezintă. Potrivit lor, gunoiștile neautorizate care se află în imediata apropiere de casele oamenilor, instituții publice și terenuri agricole rămân o mare problemă, care necesită o soluționare imediată. Grigore Stratulat a făcut o retrospectivă a principalelor proiecte realizate și a vorbit despre intențiile Guvernului de a crea poligoane de colectare a deșeurilor pe înteg teritoriu Republicii Moldova, după ce vor fi identificate locațiile și efectuate studiile de fezabilitate.
”Este foarte important de a investi în tehnologii noi, dar şi de a crea condiţii decente de viață oamenilor. Trebuie să amenajăm spaţii pentru colectarea separată a deşeurilor solide, staţii de transfer, staţii de sortare a deșeurilor etc. Astfel, vom ajunge pas cu pas să creștem cota deșeurilor reciclate și celor valorificate energetic și să diminuăm cota deșeurilor depozitate” a declarat Grigore Stratulat.
Conform Strategiei de gestionare a deşeurilor pentru anii 2013-2027, teritoriul Republicii Moldova este divizat în 8 regiuni de management al deşeurilor. Raionul Rezina împreună cu Orhei, Șoldănești și Telenești, face parte a Regiunii de Management al Deșeurilor nr. 6 (RMD 6).
Un alt aspect discutat în cadrul întrevederii a fost realizarea Programului național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023-2032. Conform documentului în următorii zece ani, urmează extinderea suprafețelor împădurire pe o suprafață de 150,000 ha și plantarea a circa 500 mln puieți, promovând în special speciile autohtone bine adaptate la schimbările climatice și asigurând condiții de gestionare eficientă a culturilor pe bază de specii exotice dar naturalizate. Iar pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de o cooperare fructuoasă cu APL pentru a identifica noi terenuri ce urmează a fi împădurite.
Primarii s-au arătat interesați și de finanțarea proiectelor din domeniul de protecție a mediului și schimbărilor climatice prin intermediul IP „Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului” din Fondul Național pentru Mediu.