Secretarul de stat al Ministerul Mediului, Aliona Rusnac a întreprins recent o vizită de lucru la Întreprinderea pentru silvicultură Bălți. În cadrul vizitei a fost discutat modul în care este implementat Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor ce este în plină desfășurare, și care are ca scop împădurirea a circa 100 mii ha de pădure, în următori 10 ani a terenurilor din cadrul APL, supuse eroziunii, alunecărilor de teren și impracticabile de a fi folosite în circuitul agricol, cât și reabilitarea perdelelor forestiere de protecție a câmpurilor.
Ion Rusu, directorul întreprinderii pentru silvicultură Bălți, a prezentat starea plantațiilor din acest an, ce au constituit 149 ha și a făcut o trecere în revistă a principalelor probleme cu care se confruntă la moment. Potrivit lui, în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, în anul 2024, sunt planificate 146 ha pentru a fi împădurite.
Aliona Rusnac a declarat că, armonizarea funcțiilor pădurii cu cerințele prezente și viitoare ale societății, prin promovarea unui management forestier eficient bazat pe gestionarea sustenabilă a pădurii și a altor terenuri cu vegetație forestieră, și prin creșterea aportului sectorului la dezvoltarea rurala și ameliorarea condițiilor de trai a populației, rămâne a fi unul din obiectivele instituției pe care o reprezintă. Este necesar de a extinde suprafețele de terenuri acoperite cu păduri, acestea vor spori gradul de reziliență la schimbările climatice. În același context, dimensiunea cinegetică este una dintre preocupările noastre de bază, cu accente pe protecția, folosirea rațională și reproducerea fondului cinegetic de stat.
Suprafața totală a Întreprinderii Silvice de Stat Bălţi, conform datelor de evidenţă a fondului forestier constituie 11979 ha, care este repartizată pe categorii de folosinţă. Astfel, păduri şi terenuri destinate împăduririi -84%, terenuri afectate gospodăririi pădurilor -14% şi cealaltă cotă reprezintă terenuri neproductive.
Potrivit datelor oficiale, doar 11% din suprafaţa Republicii Moldova este împădurită. Prin Programul Naţional de Împădurire, autorităţile planifică până în anul 2030 să fie împădurită încă 15% din suprafaţa ţării.