La 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, aprobată de către Adunarea Generală ONU în data de 01 noiembrie 2005, iar din 26 noiembrie 2015 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea cu privire la includerea acestei zile în lista datelor comemorative oficiale în calitate de Zi Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În fiecare an, 27 ianuarie este ziua când omenirea deplânge pe cei care au fost exterminați și torturați în lagărele naziste, cele de concentrare, de muncă forțată și închisorile regimului hitlerist, informează PROVINCIAL cu referire la Consiliul raional Ștefan Vodă.
Săptămâna Memoriei Holocaustului, 24-30 ianuarie 2022, este marcată în raionul Ștefan Vodă cu acțiuni care vin să sensibilizeze tinerii privind importanța promovării toleranței interetnice, a dialogului intercultural, prevenirii și combaterii rasismului, antisemitismului și altor forme de intoleranță.
În instituțiile de cultură: biblioteci, muzee, case de cultură din localitățile raionului sunt organizate o serie de evenimente de comemorare a victimelor acestei tragedii a umanității. Pe parcursul Săptămânii Memoriei Holocaustului au fost inaugurate panouri informative, vizite virtuale în muzeele Holocaustului, expoziții de carte/fotografii, vizionări de filme documentare și artistice, expoziții de obiecte, ore educative prin ținerea unui moment de reculegere, dezbateri etc.
Ciclul comemorativ dedicat Zilei Holocaustului a debutat, anul acesta, printr-o premieră. O premieră din unghi conceptual, în care și-au dat mâna cuvântul-martor, umbrele tragediei prin exponatele interactive (Consiliul raional Ștefan Vodă); muzica-ecou pusă pe portativ (case de cultură/muzee din or.Ștefan Vodă, Talmaza, Răscăieți, Crocmaz); spectacole documentare axate pe interviuri cu martori/presa scrisă/rapoarte ale diferitor instituții și organizații/discuții publice etc., (casele de cultură din satele Palanca, Carahasani, Volintiri, Copceac); mărturii șocante despre locurile persecuției și deportării evreilor, romilor, copiilor (bibliotecile publice din satele Tudora, Purcari, Talmaza, Feștelița, Popeasca).
Nu doar evreii, ci și romii au fost victime ale Holocaustului. Despre Holocaustul romilor din Basarabia se mai poate afla din filmul documentar Valea plângerii. Despre comunitatea evreiască din Talmaza facem trimitere la cartea Oameni, Nobila și Suprema Valoare a Talmazei de Nicolae Grosu (în septembrie 1941 au fost condamnați la moarte 38 de locuitori ai satului, inclusiv 22 de evrei și 16 activiști, împușcați pe loc la marginea satului/alte familii evreești au fost deportate). Numele și Prenumele copiilor (inclusiv 24 de copii) deportați în noaptea de 13 spre 14 iunie 1941, le citim pe placa comemorativă instalată pe clădirea veche a școlii primare din satul Tudora. De la sat la sat vocile supraviețuitorilor acelor evenimente, sunt mereu combinate cu sunetele trenurilor, căruțe, drum, lagăr, țipete, foame, frig, boli, viol, mizerie, muncă, torturi, arme, moarte – ne întristează mărturiile acelor oameni, care au trecut parcă prin furcile iadului, fără să aibă vreo vină măcar.
420 de evrei din satul Volintiri uciși în sat, de-a dreptul groaznic. În toamna anului 1943, în Transnistria au fost lăsați să moară de frig și de boli 20.000 de copii sub 18 ani. Cu siguranță, nu vom ști niciodată numele tuturor celor care au avut de suferit din cauza unui regim necruțător, care a pus la cale cel mai grav genocid din istoria omenirii. Singurul lucru care ne-a mai rămas și avem obligația morală să-l facem este să cinstim memoria victimelor Holocaustului…
Condamnarea, recunoașterea Holocaustuluinu este doar un act politic, ci și unul social, care exprimă clar că, prin memorie și istorie, nu vom admite niciodată niciun fel de acțiuni sau poziții care să pună în pericol valoarea umană. Este o dovadă că societatea noastră este una matură, tolerantă, deschisă, care știe să aprecieze corect trecutul.