La 25 octombrie curent, membrele Consiliului de Femei, lidere sindicale din toată țara, s-au întunit în cadrul unei mese rotunde consacrate ,,Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural”.
Principalele subiecte abordate în cadrul ședinței au fost egalitatea de gen și violența împotriva femeilor, considerații privind protecția social-economică inclusiv a femeilor și obiectivele de perspectivă, Convenția OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii.
Ședința a fost moderată de dna Liuba ROTARU, președinta Consiliului de Femei a Federației SINDASP. Cu un mesaj de salut a venit și domnul Vlad CANȚÎR, Președintele Federației SINDASAP și doamna Lilia FRANȚ, Vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. În calitate de factori de decizie au fost prezente Doamna Angela MUNTEANU-POGOJA, Deputată în Parlamentul Republicii Moldova, secretara Comisiei drepturile omului și relațiile interetnice, doamna Elena ȚÎBÎRNĂ, directoare generală CNAS, Nina COSTIUC, primarul comunei Budești și Mariana DÎMCENCO, Președinta raionului Strășeni.
Vocea femeilor sindicaliste a fost expusă de mai multe participante, doamna Adela CEMÎRTAN, membră a Consiliului de Femei, reprezentantă a Centrului Sindical Ramural Teritorial Rîșcani din Domeniul Serviciilor Publice, a vorbit despre egalitatea de gen și violența împotriva femeilor, eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii, prezentând date statistice despre violența domestică din raionul Rîșcani pentru ultimile 2 luni, menționând că atunci când structurile cheie dintr-o localitate conlucrează, fără abordări nediscriminatorii și sensibile la dimensiunea de gen, răspunsurile la cazurile de violență devin mai eficiente.
În cadrul panelului de discuții au fost abordate și subiecte ca necesitatea stringentă de majorare a salariilor funcționarilor publici, discrepanțele în sistemul actual de salarizare între autoritățile publice centrale și cele locale, ierarhizarea incorectă a funcțiilor și a claselor de salarizare atât pe intern, cât și comparativ cu funcțiile din alte grupuri ocupaționale similare, diverse probleme cu care se confruntă femeile la nivel territorial, atât în mediul familial, precum și la locul de muncă.