Pe 12 februarie curent, la Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a avut loc sedinta de totalizare a activitatilor desfasurate de colectivul Agentiei in anul 2014.
Pe linga activitatea de examinare si de oferire a protectiei a obiectelor de PI, AGEPI are multe alte activitati, precum realizarea obligatiilor din Legea AGEPI, astfel, a fost depus tot efortul spre indeplinirea planului de actiuni pentru anul 2014. Comparativ cu anii precedenti, cind una din prioritati a fost stabilirea relatiilor de colaborare cu alte institutii publice din Moldova, in 2014 au fost consolidate aceste relatii si s-au obtinut rezultate inalte in domeniile de cooperare. Prioritatile pentru 2014 au fost axate pe mai multe categorii de cetateni care au tangente cu PI, astfel, AGEPI a avut o buna deschidere din partea reprezentantilor institutiilor legale in vederea organizarii unor seminarii, la care AGEPI a fost in calitate de instructor, dar si de instruit in segmentul legislatie PI.
In contextul informarii populatiei despre proprietatea intelectuala, in anul 2014, o prioritate a AGEPI a constituit-o instruirea tinerei generatii in domeniul protectiei si respectarii drepturilor de proprietate Intelectuala. Astfel, a fost lansata si desfasurata Campania nationala de sensibilizare a elevilor din mun. Chisinau asupra fenomenelor contrafacerii si pirateriei in Republica Moldova cu genericul ”Stop pirateria si contrafacerea”, in care s-a reusit informarea a circa 6000 de elevi in acest domeniu.
La fel, si inventatorii s-au bucurat de o deosebita atentie prin acordarea posibilitatii de promovare a inventiilor la nivel international, si anume: participarea la expozitii specializate de inventii si tehnologii noi (din Romania, Croatia, Polonia, Elvetia, Belgia etc.) cu sustinerea AGEPI.
Alt segment prioritar pentru 2014 a fost instruirea bibliotecarilor din centre raionale in cadrul proiectului NOVATECA, seminarelor ce aveau drept scop implicarea bibliotecarilor in promovarea sistemului de protectie a PI si dezvoltarea abilitatilor de prestare a unor servicii noi de consultanta in acest domeniu.
De asemenea, s-a investit mult efort in promovarea avantajelor inregistrarii Indicatiilor Geografice in rindurile agentilor economici, acest domeniu raminind prioritar si pentru anul 2015, deoarece, fiind un domeniu nou, inca nu este cunoscut de toti producatorii ce activeaza in domeniul dat.
In ceea ce priveste activitatea legislativa, pe parcursul anului 2014 au fost elaborate un sir proiecte de acte normativ-legislative in vederea racordarii sistemului national de PI la practicile internationale in domeniu.
In continuarea sedintei, Directorii de departamente si sefii de directii, au prezentat rezultatele obtinute anul 2014 pe fiecare segment de activitate al AGEPI, si anume: examinarea cererilor si acordarea titlurilor de protectie pentru diverse obiecte de proprietate industriala (inventii, soiuri de plante, marci, desene si modele industriale, indicatii geografice), activitatea in domeniul dreptului de autor, normativ-legislativ, promovarii sistemului national de proprietate intelectuala, cooperarii internationale si integrarii europene, dezvoltarii sistemului tehnologiilor informationale, resurselor umane, precum si activitatea economico-financiara.
Dina Roşca