Un reportaj realizat de portalul Deschide.md la Jora de Mijloc, localitatea condusă de mai puțin de un an de vicepreședintele Partidului ȘOR, Marina Tauber, confirmă realizările pe care aceasta le-a obținut într-un termen atât de scurt, dar și faptul că marea majoritate a locuitorilor comunei sunt mulțumiți de proiectele implementate.
În special, oamenii salută reparația drumurilor și iluminatul stradal, iar unii spun că și rudele lor plecate peste hotare se gândesc deja să revină la baștină. Reportajul începe cu o comparație a calității drumului care duce la Jora de Mijloc și cel din localitate. „Ajungem în comuna Jora de Mijloc parcurgând ultimii kilometri pe un drum desfundat care lasă după noi un tunel dens de praf cărămiziu. Comuna ne întâmpină cu drumuri bune, străzi curate, cu felinare în vârfurile stâlpilor, inscripții Șor și Tauber pe garduri, pereți și case”, scrie autorul reportajului.
Jurnaliștii discută cu mai mulți localnici, iar marea majoritate se declară mulțumiți de transformările din ultimele luni. „Noi trăim cum am mai trăit, muncind. Da, e bine că ne-au făcut drumurile, am unde să o scot pe nepoțică să se joace”, spune femeia, referindu-se la un teren de joacă din Jora de Sus”, se menționează în articol. Ba mai mult, aceasta susține că și feciorul ei, plecat peste hotare, să gândește să revină și să se angajeze la lucru la Orhei.
De asemenea, și vânzătoarea de la o alimentară din sat susține că după ce s-a schimbat situația în localitate nu mai intenționează să plece peste hotare. „Sperăm ca primărița să ne facă condiții ca-n Europa!”, își exprimă speranța femeia. Condițiile create la Jora de Mijloc și la Orhei i-au convins și pe cetățeni străini să vină în Moldova. Este și cazul Elenei Gore, profesoară de clasele primare, care s-a căsătorit cu un cetățean italian, cu studii inginerești în Elveția. Noua familie a venit în Moldova – Elena Gore s-a angajat la școala din localitate, iar soțul său la fabrica de cabluri de la Orhei. Și șoferul cursei Lopatna-Chișinău se declară mulțumit de schimbările din ultimul an, mai ales faptul că au fost reparate drumurile, dar nu numai. „Ce au promis, s-a făcut. Drumurile, colhozul, iluminația!”, spune el, adăugând că nici chiar la Chișinău nu s-a făcut atâta cât la Orhei și Jora de Mijloc. „Hai să grăim bărbătește, la Orheiland ați fost? Voi la Chișinău n-aveți și nici n-o s-aveți așa ceva”, exclamă plin de sine bărbatul, citat de Deschide.md.
Amintim că Marina Tauber a fost aleasă în funcția de primar al comunei Jora de Mijloc la sfârșitul lunii mai 2018. În doar câteva luni, aceasta, sprijinită de liderul Partidului ȘOR, primarul de Orhei Ilan Șor a transformat localitatea într-un exemplu de dezvoltare a localităților rurale nu doar pentru Moldova, dar și întreaga regiune. În această perioadă la Jora de Mijloc au fost reparate drumurile, iluminate străzile, inițiate proiecte de îmbunătățire a infrastructurii culturale, au fost implementate proiecte sociale precum „Capitalul matern”, „magazinele sociale”, etc. Datorită reformelor pe care le-a realizat, Marina Tauber a fost aleasă în funcția de deputat, din partea Partidului ȘOR, în circumscripția uninominală Nr19 din care face parte și comuna Jora de Mijloc.
sursa: deschide.md