Începând cu 1 martie, refugiații din Ucraina vor primi protecție temporară în Moldova. Ministerul Muncii și Protecției Sociale se numără printre instituțiile care vor fi responsabile de planificarea și raportarea utilizării mijloacelor financiare destinate implementării protecției temporare.
Beneficiarii de protecție temporară pot accesa măsuri de asistență socială, finanțate de către organizațiile internaționale, în baza procedurilor și condițiilor aprobate în comun cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și autoritatea competentă pentru străini a Ministerului Afacerilor Interne. Valoarea ajutorului financiar oferit de către organizațiile internaționale va fi corelată cu valoarea ajutorului stabilit de Guvern pentru beneficiarii de protecție internațională.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin intermediul Agenției Naționale Asistență Socială, coordonează procesul de instituire și gestionează Centrul de plasament temporar pentru persoane aflate în dificultate.
Beneficiarii de protecție temporară au dreptul de a munci pe teritoriul Republicii Moldova, fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă.
Angajarea beneficiarilor de protecție temporară se va face în baza contractului individual de muncă, cu notificarea obligatorie de către angajator, în termen de până la 5 zile de la data încheierii contractului, a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă despre faptul angajării beneficiarului de protecție temporară.
Cetățenii ucraineni vor primi protecție temporară pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de un an, începând cu 1 martie 2023.