Reprezentanții Serviciului Vamal al Republicii Moldova continuă proiectul „Redescooeră vama” și susțin că postul vamal intern de control Bender-2 (PVI, feroviar) a fost creat în anul 2012, fiind amplasat în satul Varnița din raionul Anenii Noi.
„Controlul vamal se efectuează în post în comun cu reprezentanții structurilor transnistrene în conformitate cu regulile și principiile expuse în Schema tehnologică de efectuare a controlului vamal”, adaugă reprezentanții Serviciului.
Postul vamal deține încăperi de serviciu dotate cu toate condițiile necesare procesului de lucru pentru cei 4 funcționari vamali, printre care și veterani ai Serviciului Vamal. Pe teritoriul postului vamal se află și angajați ai Poliției și brokeri vamali.
Intrarea în teritoriul zonei de control se efectuează în regim 24/24 ore.
În cadrul Postului vamal Bender 2 se perfectează doar trenuri marfare, săptămânal câte 2-3 garnituri de tren, care transportă sare, cărbune, gaz lichefiat, îngrășăminte, materiale de construcții ș.a.
„Este de menționat faptul că restricțiile pandemice impuse în această perioadă au generat o scădere a volumului de marfă transportată prin acest post. În anul 2020, s-au perfectat aproximativ 2109 de declarații vamale”, mai declară sursa.
Despre împrejurimi:
- Satul Varniţa este aşezat pe malul drept al Nistrului, la mică depărtare de cetatea Bender;
- În localitate pot fi vizitate ruinele casei lui Carol al XII-lea;
- Fostul port, care și-a început activitatea în anul 1873;
- În centrul satului se află „Capela Memorială”. Monumentul a fost înălțat în memoria persoanelor care au decedat în conflictul armat de pe Nistru, din 1992;
- Cetatea Tighina (redenumită de turci Bender) fiind pe vremuri una din cele mai puternice cetăți, a făcut parte din marele sistem defensiv al Moldovei medievale.
Cristina Pendea