
Fiecare agricultor sau persoană pasionată de grădinărit, în aceasta perioadă s-a confruntat, măcar o dată, cu atacurile afidelor (păduchi de plante) – insecte mici care atacă numeroase tipuri de plante, de la legume, cereale și pomi fructiferi, la plante de apartament. Acestea distrug vegetația, provocând adevărate pagube oricărei grădini sau plantații.
Afidele sunt specii polifage, ce migrează de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontană, iar apoi se deplasează pe speciile cultivate. Se prezintă sub forma de colonii pe partea inferioară a frunzelor, pe flori sau inflorescențe și pe lăstarii tineri.
Plantele atacate stagnează, se îngălbenesc și devin sensibile la atacul ciupercilor. Hrănirea afidelor cu sucul celular al plantelor este urmată de acoperirea frunzelor cu excrementele dulci ale acestora, formând așa-numita “roua de miere”, ce permite instalarea ciupercilor saprofite și formarea mucegaiurilor.
Un factor concomitent foarte periculos în existența afidelor este că acestea pot fi o sursă de infecție a plantelor cu virusuri periculoase, deoarece afidele pot fi teoretic purtătorii lor. Pe lângă virusuri, afidele pot fi și purtătoare de boli ( s-a stabilit că afidele pot răspândi până la o sută de boli fitopatogene ale plantelor).
În plus, afidele sunt, de asemenea, surprinzător de prolifice, uneori numărul lor fiind atât de mare încât până la mijlocul sezonului pot acoperi complet creșterea anuală.
Păduchii se pot răspândi și pasiv pe plante, de exemplu, cu apa de irigații, cu curenții de aer, cu blana animalelor, pe îmbrăcămintea oamenilor, etc.
Este foarte ușor să detectați păduchii pe plante, insecta în sine este foarte mică, doar câțiva milimetri, afidele au o formă a corpului în formă de picătură sau alungită, învelișuri moi, o culoare a corpului verde sau închisă, uneori un puf mic sau fire de păr la suprafață.
Metode de combatere a afidelor.
Nu există multe metode pentru combaterea afidelor, însă specialiștii în domeniul fitosanitar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vin cu mai multe recomandări pentru agricultori:
- Inspecția inițială a plantelor, este necesară atunci când cumpărați și plantați plante, ar trebui să le inspectați întotdeauna cu atenție pentru a nu aduce accidental dăunători pe amplasamentul dvs.
- Măsuri agrotehnice, de exemplu, pentru a reduce infestarea cu afide, este necesară îndepărtarea promptă a lăstarilor și a lăstarilor de rădăcină, deoarece afidele pot depune ouă pe acești lăstari și pot ierna în această formă. Afânarea solului din jurul plantelor și combaterea buruienilor pot ajuta;
- Măsurile chimice de combatere sunt cele mai eficiente în cazul afidelor. Se utilizează agenți chimici de combatere sub formă de preparate de contact sau sistemice, ținând cont de dozele optime și de perioadele de așteptare;
- Măsuri de control biologic. Aceasta constă în utilizarea diferitelor preparate biologice care pot fi foarte eficiente împotriva afidelor și sigure pentru insectele benefice și pentru mediu.
Această opțiune de combatere a afidelor este binevenită, dat fiind faptul că tratamentele pot fi efectuate chiar și în perioada de coacere a culturii, perioada de așteptare pentru preparatele biologice fiind foarte scurtă.
!! Păduchii de plante sunt dăunători universali și atacă aproape orice tip de vegetație. Atacul acestor paraziți nu poate trece neobservat, dar nici greu de combătut. Important este să acționați prompt, folosind metodele menționate supra.
De reținut! Preparatele biologice funcționează bine doar la temperaturi medii zilnice de la +15 grade. În plus, măsurile de control biologic pot include popularea teritoriului cu insecte ce se hrănesc cu afide, cum ar fi călugărițele, buburuzele, viespile