Sectorul vitivinicol din Moldova se află pe un trend ascendent. Anul vitivinicol 2018 a marcat o creștere a recoltei de struguri, a suprafețelor de viță-de-vie pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP), dar și a valorii exporturilor. În cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole cu genericul „Anul vitivinicol 2018”, experți în domeniu au discutat despre particularitățile recoltei 2018 din sectorul vitivinicol, rezultatele activității ONVV în anul 2018, politicile și conjunctura vitivinicolă, rezultatele obținute pe parcelele experimentale, etc.
Evenimentul, la care au participat reprezentanții sectorului vitivinicol, a adus în prim plan bilanțul activității ONVV în anul 2018, particularitățile recoltei, indicii comerțului și ai exportului, precum și rezultatele obținute în cadrul proiectelor „Struguri de calitate” și „Podgorii viticole cu potențial specific (terroir)”.
Conform cifrelor raportului, pentru al doilea an consecutiv a fost înregistrată o roadă bună. Astfel, anul trecut, Republica Moldova a avut una dintre cele mai bogate recolte de struguri din ultimii 10 ani, performanță ce a plasat țara noastră pe locul 19 în clasamentul producătorilor de vinuri din întreaga lume.
Totodată, în țara noastră, sectorul vitivinicol este cel mai mare generator de locuri de muncă în mediul rural, iar 29.679 de agenți economici activează în acest sector al economiei. În Registrul Vitivinicol sunt înregistrate 187 de vinării, dintre care 68 sunt și proprietari de podgorii. Astfel, vinăriile au în proprietate 36% din suprafața totală cultivată cu viță-de-vie tehnică, fiecărei revendindu-i, în medie, 220 ha de podgorii.
Conferința a inclus două ateliere de lucru cu degustări de vinuri din soiuri autohtone, cultivate în diferite regiuni ale țării.
Dina Roșca