În legătură cu difuzarea în presă a informației privind protestul organizat de agenții economici și comercianții de carne la Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Cahul, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu o reacție, informează Provincial.
„Luând în considerație situația epizootică nefavorabilă la Pesta Porcină Africană în Republica Moldova, recomandările Organizației Mondiale pentru sănătatea animalelor, legislația națională din domeniul sanitar-veterinar și Ordinul ANSA nr. 294/2016, toată carnea de porcină destinată consumului uman trebuie să provină din abatoare sau puncte de sacrificare autorizate sanitar-veterinar. Procesul tehnologic de sacrificare a porcinelor prevede mai multe etape inclusiv prerăcirea și depozitarea în stare refrigerată a carcaselor – cerință obligatorie privind siguranța alimentelor. Având în vedere aceste cerințe, medicul veterinar de la abatoarele ÎI. Noroc-Crețu și G.Ț. Zgîrcibabă Ștefan nu este în drept să elibereze certificate sanitar-veterinare pentru carnea care n-a fost supusă procesului tehnologic deplin, fapt ce a nemulțumit agenții economici”, se menționează în comunicat.
Totodată, ANSA comunică și alte detalii. „Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Cahul a organizat azi o întrunire cu operatorii din domeniul abatorizării și comercializării cărnii de porc, în cadrul căreia operatorii au fost informați despre prevederile legislației și cerințele sanitar-veterinare la sacrificarea și comercializarea cărnii”, se mai declară în același comunicat de presă.
De menționat că, mai mulți comercianți au acuzat Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor din Cahul că nu le oferă certificate pentru a-și putea vinde produsele la piață. Astfel, câțiva oameni s-au adunat în fața instituției, unde au aruncat pe jos, atât afară, cât și în interiorul clădirii, bucăți de porc, în semn de protest.
Dina Roșca