Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor pentru perioada 2023-2032, gestionarea deșeurilor și utilizarea durabilă a resurselor naturale au fost subiectele principale abordate de Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov în cadrul unei întâlniri, de săptămâna trecută, cu primarii din mai multe localități și cu reprezentanții serviciilor desconcentrate din raionul Dondușeni.
În cadrul discuției primarii și-au exprimat satisfacția colaborarea în vederea soluționării problemelor legate de gestionarea deșeurilor.
Conform Strategiei de gestionare a deşeurilor pentru anii 2013-2027, teritoriul Republicii Moldova este divizat în 8 regiuni de management al deșeurilor. Raionul Dondușeni, împreună cu alte patru – Edineț, Briceni și Ocnița – face parte din ZMD 8. În context, s-a menționat despre necesitatea reducerii numărului gunoiștilor existente din cadrul raionul Dondușeni, cu organizarea exploatării a unui număr redus, care va permite exploatarea acestora până la construcția noii infrastructuri de management al deșeurilor.
Un alt subiect discutat a vizat realizările din cadrul Programului național de extindere și reabilitate a pădurilor pentru anii 2023-2032. Conform documentului, în următorii zece ani, urmează să fie extinse suprafețele împădurite pe o suprafață de 145000 ha și să fie plantați circa 500 mln puieți, promovând în special speciile autohtone bine adaptate la schimbările climatice și asigurând condiții de gestionare eficientă a culturilor pe bază de specii exotice dar naturalizate.
Ministra Iordanov a menționat despre necesitatea depunerii unor eforturi susținute care trebuie depus în anul 2023 pentru a găsi soluții durabile în dezvoltarea fondului forestier. Iar pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de o cooperare fructuoasă cu APL pentru a identifica noi terenuri ce urmează a fi împădurite. Până în prezent, administrațiile publice locale din raion au transmis întreprinderilor silvice 417 ha pentru împădurire.
În cadrul întrunirii au fost discutate și problemele legate de râul Cubolta, care este unul din cele mai importante râulețe din regiune. Potrivit autorităților, acesta necesită decolmatare urgentă. În satul Plop există o inițiativă demnă de a fi preluată și în alte localități. Este vorba de cele 24 de izvoare, ce se află de mai mulți ani sub protecția autorităților publice locale. Potrivit unei legende, „Izvoarele Plopului” sunt „înfiate” de diferite familii din sat. Fiecare dintre acestea are grijă de curățenia și amenajarea câte unui izvor.