Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju s-a întâlnit cu membrii delegației Comitetului pentru agricultură din Parlamentul Republicii Cehe, pentru a discuta despre oportunitățile de dezvoltare a cooperării cu Cehia în domeniul agriculturii, în particular în sectorul zootehnic, precum și în domeniul agro-alimentar, în special diversificarea gamei de produse exportate pe ambele piețe.
Potrivit unui comunicat al Ministerului, oficialii au discutat despre cooperarea actuală moldo-cehă în domeniul agriculturii și a sectorului agro-alimentar, precum și au realizat un schimb de opinii cu referire la lecțiile de succes pe care le-am putea învăța de la Republica Cehă în vederea dezvoltării ramurilor sectoriale ale agriculturii, susținerii producătorilor autohtoni, în special din sectorul zootehnic, sporii competitivității și exportului de produse moldovenești pe piețele europene.
Potrivit aceluiași comunicat, Perju a mulțumit pentru suportul și susținerea acordată în crearea și implementarea Registrului Vitivinicol al Republicii Moldova, consolidarea capacităților şi competențelor Agenției de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură în vederea administrării măsurilor de sprijin în domeniul dezvoltării rurale conform normelor și standardelor UE, precum și pentru suportul instituțional în sectorul agriculturii ecologice din Republica Moldova.
„Întotdeauna am considerat că agricultura este coloana vertebrală a țării noastre. Din păcate Republica Moldova importă multe produse agricole pe care le-ar putea produce în țară, având solul și condiții bune. Vă mulțumim pentru suportul acordat și sperăm că relațiile de colaborare în continuare vor fi în aceeași ascendență”, a declarat Perju.
La rândul său, Președintele Comisiei pentru agricultură, Jaroslav FALTÝNEK a vorbit despre principalele obiecte vizitate în perioada aflării în vizită în țara noastră. Oficialul ceh a apreciat vinăriile vizitate și a concluzionat că vinurile din Republica Moldova sunt de o calitate foarte înaltă. De asemenea, membrii delegației au vorbit despre ferma de creștere a animalelor pe care au vizitat-o și discuțiile purtate cu producătorul din țara noastră. „La nivel mondial vinurile din Republica Moldova sunt cunoscute, dar e mult mai bine să guști și să vezi o singură dată, decât să auzi de mii de ori. Pe parcursul vizitei în țara Dumneavoastră, ne-am convins că aveți vinuri de calitate și care ușor pot concura pe piețele Uniunii Europene. De asemenea, am văzut o fermă nouă de creștere a animalelor din Zăbriceni. Din discuțiile cu proprietarul am înțeles că statul oferă puține subvenții pentru dezvoltarea sectorului zootehnic, în acest sens, avem câteva lecții de succes pe care am putea să vi le oferim în procesul de integrare europeană a țării voastre, pentru că deținem o experiență de 15 ani ca și membru al Uniunii Europene și la început am făcut aceeași greșeală, de a nu susține suficient sectorul zootehnic”, a declarat oficialul.
Drept răspuns, Perju a confirmat că este greu de restabilit sectorul zootehnic după anii 90, dar a precizat că: ”Avem drept prioritate dezvoltarea sectorului creșterii animalelor. Pentru stimularea investițiilor în sector, începînd cu anul viitor am planificat să acordăm subvenții per cap de animal pentru că este importantă constituirea fermelor comerciale. Apreciem că sunteți disponibili de a ne susține în acest sens. Sperăm să beneficiem de investiții din partea Guvernului Cehiei, prioritar pentru sectorul animalier, dar și pentru celelalte sectoare pe care le administrăm. Aveți asigurările noastre că angajamentele Republicii Moldova față de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordul de Liber Schimb sunt în continuare prioritare și vom depune eforturi considerabile pentru realizarea angajamentelor asumate față de UE”.
La final părțile și-au reconfirmat interesul pentru consolidarea cooperării bilaterale în vederea susținerii sectorului agricol și agro-alimentar din Republica Moldova.
Doina Munteanu