Traversarea graduală a frontierei de stat Leova-Bumbăta a început ieri, 23 mai, pentru microbuze, autoturisme și pentru marfare cu greutatea de până la 3,5 tone.
Treptat, fluxul va fi deschis și pentru camioane care transportă mărfuri. Procesarea va avea loc pe timp de zi, până când va fi asigurată conectarea la rețele naționale de energie electrică. Momentan, activitatea PTF este asigurată cu generatoare electrice.
Prezentă la inaugurarea, ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, a subliniat:
“Punctul de trecere a frontierei de la Leova-Bumbăta este o soluție abordată pe timp de criză, în condiții bugetare restrânse. A venit din nevoia de a conecta Republica Moldova la Europa. Așa sprijinim Ucraina și menținem lanțul logistic de aprovizionare a țărilor europene. Facem încă un pas în diminuarea șantajului Rusiei asupra țării noastre, în blocada impusă de ruta de transport de mărfuri de pe Marea Neagră.
Circulația se va face pe pontoane care leagă cele două maluri ale Prutului, pe artere de control, una destinată ieșirii din țară și alta pentru formalitățile de intrare. Leova-Bumbăta este al șaptelea punct de trecere a frontierei cu România. Operaționalizarea acestuia va fluidiza traficul transfrontalier, reducând timpul de așteptare la celelalte șase PTF rutiere care acum sunt mai solicitate – Sculeni, Leușeni, Giurgiulești, Cahul, Costești și Lipcani.”
Precizăm că, din anul 2014, după ce Republica Moldova a obținut regim liberalizat de vize numărul persoanelor și mijloacelor de transport care au traversat frontiera de stat s-a dublat ajungând la aproape 10 milioane de călători și peste 3 milioane de mijloace de transport. În aceiași perioadă, economia Republicii Moldova s-a reorientat spre piața europeană, iar România a devenit cel important partener comercial al țării noastre. În tot acest timp, peste Prut nu a fost construit nici un pod nou și nu a fost deschis nici un punct nou de trecere.
Astfel, punctul de trecere Leova-Bumbăta va oferi cetățenilor și agenților economici din raioanele Leova, Cantemir, Hăncești, Cimișlia, U.T. Găgăuzia, Basarabeasca, Căușeni, Ialoveni, Anenii Noi și Stefan Vodă, o nouă cale de acces spre România și spațiul UE.
Ceea ce înseamnă că, peste 830 de mii de cetățeni care vor avea o alternativă în alegerea prin care punct de trecere pot traversa, fapt care va permite degajarea traficului în alte puncte de trecere precum Leușeni-Albița și Cahul-Oancea.
Menționăm că, inaugurarea ultimului punct de trecere la frontiera moldo-română, deschide o nouă poartă spre UE și spre România.