Autoritățile publice locale (APL) din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia vin cu o serie de propuneri pentru noua guvernare în ceea ce privește descentralizarea și consolidarea autonomiei locale, informează PROVINCIAL.
„În cadrul unei inițiative legislative, APL din UTA Găgăuzia explică faptul că în pofida numeroaselor dificultăți în funcționalitatea UTA Găgăuzia, în primul rând din cauza vulnerabilității statutului său juridic – Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei 344/1994 are statutul de lege organică, nu constituțională, ca în autonomiile europene (concluzia este reflectată în recomandările Comisiei de la Veneția 191/2001), care o face dependentă și subordonată altor legi organice adoptate după 23 decembrie 1994, autonomia are loc, în primul rând, în baza aspectului financiar”, relatează reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).
Sursa mai declară că legea finanțelor publice locale 397/2003 conferă autonomiei un drept fără precedent – obținerea impozitelor în proporție de 100% în bugetul Găgăuziei (impozite pe venit, TVA, accize). „În același timp, Găgăuzia, care a realizat descentralizarea financiară de la Chișinău, nu demonstrează nicio dorință de a implementa această strategie la nivel de autonomie în raport cu primăriile. Concentrarea excesivă a finanțelor la nivelul bugetului regional (transferurile din impozitele pe venituri ale întreprinderilor, TVA și accizele nu sunt alocate bugetelor primăriilor), duce la faptul că finanțele din Găgăuzia sunt distribuite pe criterii politice, de multe ori în funcție de loialitatea liderilor locali etc.”, comunică cei de la CALM.
În acest fel, APL propune: „În contextul implementării strategiei de descentralizare, este foarte important ca propunerile pentru UTA Găgăuzia să se refere nu doar la politicile din autonomie, ci și la comunitățile locale din toată Republica Moldova. Acest lucru ar crea o atmosferă de solidaritate între Găgăuzia și toți subiecții administrației publice locale”.
Mihaela Conovali