
Proiectele de protejare și valorificare a monumentelor vor putea fi finanțate din Fondul național al culturii. Inițiativa legislativă care prevede acest lucru a fost aprobată în prima lectură de 68 de deputați.
Proiectul propune modificarea Legii privind Fondul național al culturii. Prin modificările operate se urmărește diversificarea programelor care pot fi finanțate prin Fondul național al culturii, precum și a subiecților care pot participa la concursurile finanțate. Astfel, Fondul va putea finanța elaborarea studiilor de fezabilitate și proiectarea intervențiilor asupra monumentelor; lucrări directe de intervenție — restaurare, conservare sau consolidare; activități esențiale precum identificarea, cercetarea, inventarierea, digitalizarea și promovarea monumentelor, dar și stabilirea zonelor de protecție și prevenirea degradării lor.
Reieșind din imperfecțiunile prevederilor referitoare la finanțarea activităților de punere în valoare a monumentelor, precum și din situația precară în care se află sistemul monumentelor din Republica Moldova, se impune necesitatea intervenirii urgente în cadrul normativ pentru a oferi proprietarilor de monumente (în special proprietarilor privați și autorităților publice locale) posibilitatea de a obține sprijin financiar (prin cofinanțare) din Fondul național al culturii, în vederea elaborării proiectelor de intervenție și efectuării lucrărilor de restaurare, reabilitare, reparare sau conservare a monumentelor, se menționează în nota informativă a proiectului.
O altă modificare se referă la beneficiarii Fondul național al culturii. Printre aceștia se regăsesc organizațiile de cultură sau oamenii de creație – care pot aplica pentru proiecte culturale și pentru cele editoriale. O categorie nouă de beneficiari o constituie persoanele fizice sau persoanele juridice care dețin în proprietate, administrează sau gestionează monumente (monumente singulare/ individuale) sau bunuri imobile amplasate pe terenurile monumentelor-sit și pe terenurile monumentelor-ansamblu, care vor putea aplica pentru proiecte de protejare și valorificare a monumentelor.
Proiectul mai prevede modificarea componenței numerice a Consiliului instituției de implementare a Fondului. Astfel, se propune suplinirea cu doi membri: un reprezentant al Institutul Patrimoniului Cultural și un reprezentant al asociației profesionale din domeniul monumentelor. De asemenea, se propune suplinirea surselor din care se va forma Fondul național al culturii, una dintre acestea fiind și plățile achitate cu titlu de reparare a prejudiciului cauzat valorilor și bunurilor culturale.
Proiectul de lege va fi propus Parlamentului spre examinare și adoptare și în lectura a doua.