La 16 ianuarie 2023, directoarea adjunctă a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Liuba Jignea-Suveica, împreună cu șefii subdiviziunilor structurale, s-a întâlnit cu reprezentanții Agenției Germane pentru Cooperare Internationala (GIZ).
Potrivit ANP, în cadrul întrunirii au fost inițiate discuții privind învățământul dual al persoanelor private de libertate din cadrul instituțiilor penitenciare, continuarea acțiunilor de asistență, realizate în cadrul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, inclusiv asigurarea cu suport informativ și tehnic.
Obectivul întrunirii a constituit evaluarea nivelului de pregătire a instituțiilor penitenciare pentru încadrarea deținuților în învățământul dual, identificarea necesităților de asistență și suport în reactualizarea programelor de resocializare a persoanelor private de libertate.
Directoarea adjunctă a ANP, subliniind necesitatea unui dialog eficient între părți, a menționat despre importanța instruirii profesionale pentru persoanele private de libertate, în spiritul celor mai avansate norme naţionale şi internaţionale și a mulțumit, totodată, reprezentanților GIZ pentru susținerea și deschiderea față de această inițiativă.
La rândul lor, reprezentanții GIZ au manifestat interes pentru susținerea sistemului penitenciar și cu alte posibilități și oportunități de majorare a numărului de deținuți încadrați în câmpul muncii.
La final, participanții au convenit asupra creării unui grup de lucru pentru studierea și evaluarea necesităților privind implementare învățământului dual în instituțiile penitenciare.
În subsidiar s-a reiterat asupra faptului că în sistemul penitenciar se dețin persoane apte pentru a fi încadrate în câmpul muncii în diverse domenii, astfel agenții economici pot avea siguranța necesarului forței de muncă în orice moment.
Proiectul „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova” este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și co-finanțat de Uniunea Europeană și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.