Promovarea educației pentru energie regenerabilă, schimbări climatice și un stil de viață sustenabil în școlile din Republica Moldova continuă. Recent, Ministerul Energiei în parteneriat cu reprezentanții PNUD Moldova, au agreat organizarea unei conferințe de amploare dedicate cadrelor didactice, care va avea loc în perioada 3-7 martie 2025. Este un eveniment important pentru promovarea educației în domeniul energiei regenerabile, schimbărilor climatice, managementului deșeurilor și a unui stil de viață sustenabil, întrucât va prezenta rezultatele testării și pilotării proiectului educațional „Educația în domeniul Energiei și Climei”, implementat cu susținerea Uniunii Europene și PNUD Moldova.
În cadrul acestei conferințe, cadrele didactice implicate în pilotarea proiectului vor avea ocazia să-și împărtășească experiențele și materialele însușite, să discute despre continuitatea predării modulelor educaționale pe teme de energie regenerabilă și schimbări climatice, și să afle despre conceptele educaționale de viitor. De asemenea, se va analiza posibilitatea revizuirii materialelor didactice pentru trei discipline opționale: Educație ecologică, Surse de energie regenerabile și Climă și societate. Una dintre propuneri vizează fuzionarea acestora într-o nouă disciplină generică și dezvoltarea unor noi materiale didactice.
Prezentă la discuțiile cu partenerii, secretara de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu a subliniat rolul esențial al promovării proiectelor educaționale care ajută la formarea unei generații informate și responsabile în fața provocărilor din domeniul energiei și climei.
„Mulțumim partenerilor pentru susținerea continuă a proiectelor educaționale care contribuie la formarea unei generații conștiente de provocările din sectorul energiei și problemele de mediu. Este esențial ca tinerii să înțeleagă subiectele de bază din domeniul energiei regenerabile, gestionării eficiente a resurselor și impactului activităților lor asupra mediului. Prin educație, putem promova un stil de viață sustenabil și responsabil pentru binele societății”, a menționat Cristina Pereteatcu.
Amintim că pe parcursul anului 2024 elevii din Republica Moldova au avut posibilitatea să studieze concepte legate de energie și climă, integrate în disciplinele școlare existente, cum ar fi Fizica, Geografia, Educația pentru societate și Dezvoltarea personală. Copiii au avut oportunitatea de a învăța atât teoria, cât și a aplica cunoștințele la modul practic, despre impactul fenomenelor geografice și atmosferice în utilizarea energiei durabile, precum și despre importanța colectării separate a deșeurilor, reciclării și reducerii amprentei de carbon.
Modulele educaționale au fost susținute de Uniunea Europeană și PNUD Moldova și realizate în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului și Președinția Republicii Moldova. Pachetul educațional dedicat acestor teme a inclus 84 de produse didactice – ghiduri metodologice și proiecte de lecții, dezvoltate de profesori și experți în domeniul energiei și mediului.