
Lucrările la linia electrică de înaltă tensiune Vulcănești–Chișinău prind contur. Au fost deja ridicați peste jumătate din stâlpii necesari și s-au întins primii kilometri de cabluri. Astfel, până în prezent, proiectul este realizat în proporție de aproximativ 76%, ceea ce include toate etapele – de la proiectare și livrarea echipamentelor, până la construcții și instalări.
Au fost deja realizate 462 de fundații pentru stâlpi din totalul de 507, ceea ce înseamnă un progres de 91%. Au fost asamblați 334 de piloni și ridicați 274, adică peste jumătate din numărul total prevăzut. De asemenea, cablurile electrice au fost întinse pe o lungime de peste 12 kilometri din totalul de 157 de kilometri, ceea ce înseamnă primele 5% din linie.
Aflat pe șantierul de construcție a liniei, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a subliniat importanța acestui proiect pentru viitorul energetic al țării. Potrivit lui, datorită LEA Vulcănești-Chișinău, va fi eliminată vulnerabilitatea față de centrala de la Cuciurgan.
„Această linie electrică de înaltă tensiune va permite Republicii Moldova să se conecteze stabil și sigur la rețeaua electrică europeană prin România. Proiectul contribuie direct la consolidarea independenței energetice a țării și la reducerea riscurilor de întreruperi în alimentarea cu energie electrică”, menționat Dorin Junghietu.
Modernizarea stației electrice Chișinău, parte esențială a proiectului, a ajuns la un grad de realizare de 67%. Se lucrează la instalarea echipamentelor, iar majoritatea lucrărilor de construcție și terasament sunt aproape finalizate.
LEA Vulcănești-Chișinău va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru, intersectând opt raioane și 35 de localități.
Lucrările se desfășoară în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile prioritare ale Guvernului Republicii Moldova, orientate spre asigurarea securității energetice a țării. Proiectul este finanțat de Grupul Băncii Mondiale. Valoarea acestuia este de 61 mln. euro, dintre care circa 27 de mln. euro sunt pentru construcția Liniei.