Proiectul FMF “Fotbal în Școli” continuă maratonul de donație a echipamentului sportiv instituțiilor de învățământ din Republica Moldova care au întrunit toate condițiile și au aplicat la proiect. Echipa FMF reprezentată de managerul proiectului, Valentin Chicu a vizitat clasa specializată de fotbal din Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din orașul Ungheni.
“Acest echipament constituie una din acțiunile forului fotbalistic, în colaborare cu partenerii strategici, care au menirea să contribuie la îmbunătățirea calității educaționale a copiilor din aceste instituții, care au semnat contract de colaborare cu FMF pentru formarea claselor specializate de fotbal.
Un set conține 13 piese de echipament Jako: șorți (2 perechi), pantaloni (2 perechi), vestă (2 bucăți), tricouri (2 bucăți), vestă de ploaie, geacă de iarnă, jambieri, caciulă și rucsac. Setul portarului conține suplimentar vestă, pantaloni și mănuși de portar,” spune FMF.
În continuare, în perioada ianuarie 2023, alte 9 clase specializate de fotbal vor beneficia de echipament sportiv.
Amintim că, 5 clase specializate de fotbal – Liceul Teoretic ”Universul” (mun. Chișinău), Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” (mun. Chișinău), Liceul Teoretic ”Hyperion” (mun. Chișinău), Liceul Teoretic “Ivan Vazov” ( or. Taraclia) și Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” (or. Cimișlia) și-au primit deja echipamentul în luna decembrie.
De asemenea, în anul de studii 2022/23, încă 12 clase noi, vor beneficia de echipament sportiv din partea FMF, dintre care: 8 clase specializate din mun. Chișinău și 4 clase specializate din regiunile Taraclia, Cimișlia, Orhei și Ocnița. În total: 279 copii, 12 antrenori și 291 seturi.
“Proiectul ”Fotbal în Școli” – Clase specializate prevede crearea claselor pe baza solicitărilor din partea instituțiilor de învățământ. Din 1 septembrie 2020 fiecare instituție de învățământ participantă la Proiectul ”Fotbal în Școli” – Clase Specializate a primit din partea FMF un set de inventar sportiv (20 mingi, sac pentru mingi, 20 conuri și 40 copete și 15 bavete de joc) pentru organizarea și sporirea calității antrenamentelor, iar fiecare elev din clasa sportivă va primi câte un set de echipament care include: un rucsac, echipament de vară, iarnă și de prezentare. În cadrul proiectului este prevăzut și un curs de instruire pentru antrenorii din instituțiile de învățământ. Clasele specializate de fotbal vor urma un program special cu antrenamente mai intensive, de 2 ori pe zi, cu o alimentare corectă și nutritivă pe parcursul zilei. Clasele vor fi mixte, formate din 25-30 de copii. Astfel, elevii, băieți și fete, din aceste clase vor beneficia de 10 ore de fotbal saptămânal în cadrul disciplinei “Fotbal”.
La moment sunt create 25 de clase specializate de fotbal din 17 instituții de învățământ din Republica Moldova. Fiecare clasă specializată are minim zece ore de fotbal săptămânal la disciplina fotbal.
Crearea sistemului educațional de fotbal este una dintre prioritățile FMF pentru următorii ani, iar deviza noii Strategii de dezvoltare a Federației Moldovenești de Fotbal este ”Accentul pe copii”,” mai spune FMF.