În continuarea implementării proiectului „A doua șansă pentru Ea” (SecondChance4She), destinat femeilor deținute, Penitenciarul nr.7 Rusca a fost vizitat, ieri, 24 ianuarie 2023, de reprezentanți ai Ambasadei Canadei în România și ai Platformei Naționale a Femeilor din Moldova.
Potrivit ANP, în cadrul discuțiilor părțile au agreat următoarele activități comune, precum și posibilitățile de extindere a colaborării pentru alte instituții penitenciare.
Pe parcursul vizitei, femeile deținute au împărtășit oaspeților necesitățile de instruire, care să răspundă eficient nevoilor acestora, atât în sensul formării și dezvoltării abilităților specifice unui mod de viață responsabil, cât și în vederea sporirii șanselor de reintegrare socială prin reducerea fenomenului de excluziune socială.
Totodată, oaspeților le-a fost prezentată prima ie confecționată în cadrul atelierului de creație, inaugurat la finele anului trecut, cu suportul Platformei Naționale a Femeilor din Moldova, în colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor, în cadrul proiectului SecondChance4She.
Oaspeții au avut posibilitatea, de asemenea, să viziteze Întreprinderea de Stat „Russca”, amplasată pe teritoriul instituției de detenție, să vadă modul și condițiile de deținere, spațiile de detenție, cantina instituției și au fost familiarizați cu sistemul de pregătire profesională prin care trec femeile în cadrul instruirilor profesionale.
„Mă bucur că micul nostru proiect a stârnit discuții și va avea continuitate. Suntem siguri că perioada detenției nu este capăt de viață, de aceea ne bucurăm că putem susține femeile deținute pentru ca să-și găsească locul în societate după eliberare”, a spus Tristan Gutierrez, reprezentant al Ambasadei Canadei în România.
La rândul său, directorul penitenciarului gazdă, Alexandru Suhovici, a mulțumit partenerilor pentru suport, menționând că: „valorificarea potențialului persoanelor condamnate contribuie la asumarea și învățarea unor aptitudini și comportamente necesare pe perioada detenției, dar mai ales imediat după eliberarea din penitenciar, pentru a asigura un proces complex de reintegrare în societate și în câmpul muncii”.
Principalul obiectiv al proiectului vizează reabilitarea economică și pregătirea femeilor deținute pentru reintegrarea în câmpul muncii și în viața socială odată cu ispășirea sentinței.