Implementarea celor două proiecte susținute financiar de Parteneriatul Global pentru Educație (PGE), dar și perspectivele unui nou grant au fost discutate astăzi în cadrul ședinței Grupului local de țară în domeniul educației.
Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și partenerii săi de dezvoltare au vorbit despre proiectul „Îmbunătățirea calității educației” implementat de MEC cu suportul Băncii Mondiale și despre proiectul „Inovarea digitală a sistemului de învățământ din Moldova” implementat de UNICEF.
Discuțiile au avut loc inclusiv în scopul evitării unor suprapuneri în utilizarea fondurilor și eficientizării utilizării resurselor partenerilor internaționali.
Ministrul Dan Perciun a mulțumit Parteneriatului Global pentru Educație pentru întreg suportul acordat sistemului educațional național: „Trebuie să remarc valoarea celor două proiecte în curs de implementare prin intermediul cărora în sistem se vor realiza importante reforme, precum: digitalizarea sistemului educațional; dotarea instituțiilor de învățământ general cu tehnologii moderne; instruirea a mii de cadre didactice pentru îmbunătățirea competențelor digitale; modernizarea Sistemului Informațional de Management în Educație în scopul debirocratizării procesului de raportare; achiziția tehnologiilor necesare pentru educația incluzivă și multe altele”, a precizat ministrul.
Contribuția financiară a PGE în cadrul celor două proiecte este de 5 milioane de dolari pentru fiecare.
În cadrul ședinței, reprezentanții Parteneriatului Global pentru Educație au informat și despre posibilitatea obținerii unui nou grant în sumă de 1 milion de dolari pentru capacitarea sistemului educațional.
Unul dintre cele mai mari granturi oferite până în prezent de PGE Republicii Moldova a fost cel din perioada 2006 – 2016, în valoare de 13,2 milioane de dolari și a fost destinat educației timpurii.
Grupul local de țară în domeniul educației este creat de Ministerul Educației și Cercetării și reprezintă o platformă de consultare cu partenerii de dezvoltare. În componența acesteia sunt incluși reprezentanți ai partenerilor ministerului: Uniunea Europeană, Banca Mondială, Agențiile ONU ș.a.