
Programul EcoVoucher continuă să sprijine familiile din Republica Moldova să-și înlocuiască electrocasnicele vechi și consumatoare de energie cu aparate eficiente din punct de vedere energetic. Alte 6.578 de vouchere au fost puse la dispoziția familiilor din întreaga țară odată cu lansarea noii sesiuni, ce se desfășoară în perioada 26 mai – 15 iunie.
Voucherele, în valoare de 6.000 de lei, sunt distribuite în sesiuni consecutive pe baza datelor furnizate de către gospodării pe platforma compensatii.gov.md. Se acordă prioritate familiilor cu mulți copii și cele cu doi sau trei vârstnici de peste 63 de ani. Notificările sunt transmise prin SMS de la GOV1.MD, pe adresa de e-mail sau în cabinetul personal. Voucherul este valabil doar în perioada activă a sesiunii și poate fi utilizat doar în rețeaua magazinelor partenere pentru achiziționarea frigiderelor, inclusiv cu congelator integrat (clasa A, B, C și D) și mașinilor de spălat rufe (clasa A) care corespund criteriilor de eficiență energetică și standardelor de Conformitate Europeană (CE). Voucherele pot fi valorificate în 8 rețele comerciale partenere, care includ peste 80 de puncte de vânzare din întreaga țară. O condiție a programului este ca beneficiarii să achite contribuția pentru electrocasnicul nou și să predea pentru reciclare un echipament vechi de același tip.
„Conceput pe timp de criză energetică, când prețurile internaționale au atins niveluri record, acest program este o soluție pe termen lung pentru a reduce facturile populației, dar și pentru a atinge obiectivele naționale de reducere a risipei de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Putem atinge aceste ținte ambițioase și mulțumim partenerilor de dezvoltare pentru sprijin”, a spus ministrul Energiei, Dorin Junghietu.
„Programul EcoVoucher este perceput din ce în ce mai mult nu doar ca un mecanism de sprijin social, ci și ca un element al unei transformări mai ample a practicilor de consum de zi cu zi. Observăm o creștere constantă a interesului privind eficiența energetică și tendința familiilor de a lua în considerare beneficiile pe termen lung ale economisirii resurselor”, a declarat Ion Muntean, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED).
„Pentru Norvegia, susținerea gospodăriilor vulnerabile din Republica Moldova este o prioritate. Cu mândrie remarcăm că programul EcoVoucher influențează semnificativ viața familiilor, promovând în același timp egalitatea socială și durabilitatea în sectorul energetic”, a declarat Kamilla H. Kolshus, Chargé d’Affaires al Oficiului Ambasadei Norvegiei la Chișinău.
„EcoVoucher demonstrează stabilitate și potențial de extindere. Lărgirea rețelei de parteneri, implicarea sporită și sensibilizarea cetățenilor demonstrează că programul a devenit deja un mecanism sustenabil, capabil să se dezvolte în continuare”, a adăugat Christian Borchard, manager de implementare al componentei E4M din cadrul GIZ.
În cadrul actualei ediții a programului, finanțată de Norvegia, se estimează că până la 32.000 de familii vor beneficia de sprijin. În primele două sesiuni din acest an, peste 10.600 de gospodării au primit ajutor financiar pentru achiziționarea echipamentelor noi și eficiente energetic, iar de la lansarea programului peste 25.000 de familii au înlocuit un electrocasnic vechi prin EcoVoucher.
Detalii despre program, instrucțiuni privind utilizarea voucherului și lista magazinelor partenere sunt disponibile pe site-ul: www.ecovoucher.md.
Verificarea disponibilității EcoVoucherului: verificarevoucher.cned.gov.md. De asemenea, beneficiarii de vouchere pot obține mai multe informații la Linia Verde a CNED: 0 8005 5005 sau la adresa de e-mail info@ecovoucher.md.
Programul Ecovoucher a fost dezvoltat de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Uniunii Europene.
Această ediție a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este implementată de Centrul Național pentru Energie Durabilă în cadrul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile pentru Moldova” (E4M). E4M este un proiect implementat de GIZ împreună cu Guvernul Republicii Moldova, finanțat de Guvernul Germaniei și cofinanțat de Uniunea Europeană, Norvegia și Danemarca. Ediția curentă a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este finanțată de Norvegia.
Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.