Programul de gestionare a calității apelor va fi îmbunătățit, iar accesul populației la serviciul de canalizare va fi facilitat. În acest sens, Guvernul a aprobat, ieri, Programul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Dunărea – Prut și Marea Neagră, ciclul II, pentru perioada 2023-2028.
Acesta include caracteristica bazinului hidrografic, evaluarea stării apelor de suprafață și a celor subterane, precum și analiza impactului unui șir de factori asupra stării resurselor de apă. Astfel, datorită realizării măsurilor incluse în Program, vor fi identificate cazurile de poluare, sursele acesteia și vor fi notificate autoritățile locale și centrale autorizate să ia măsuri. Prin urmare, starea ecologică și chimică a apelor va fi îmbunătățită. În același timp, o atenție sporită va fi acordată analizei economice a utilizării resurselor de apă.
Republica Moldova este parte a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi dezvoltarea durabilă a fluviului Dunărea din anul 1999. În calitate de țară candidat la aderarea la UE, și-a asumat responsabilitatea să armonizeze legislația în domeniul apelor la Directiva Cadru Apă a Uniunii Europene (DCA).