Producătorii de zmeură din satul Pocrovca, raionul Dondușeni, localitate unde se cultivă preponderent zmeură, au fost instruiți în ajunul recoltării privind cerințele de recoltare și post-recoltă a zmeurei pentru a păstra calitatea și a asigura un termenul extins de valabilitate a fructelor. Instruirea a fost organizată de specialiștii proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, informează Provincial.
Potrivit unui comunicat de presă, David Picha, specialist al proiectului USAID/APM, a atenționat producătorii de zmeure că fructele recoltare trebuie imediat pre răcite, pentru a garanta o perioadă extinsă de valabilitate a zmeurei. O oră de păstrare a zmeurei la temperatura aerului de +30 oC poate reduce perioada de valabilitate a fructelor cu o zi, iar calitatea fructelor scade considerabil.
Andrei Cumpanici, specialist siguranța alimentului și post recoltă din cadrul proiectul USAID/APM, a prezentat producătorilor de zmeură cerințele naționale și europene de calitate și inofensivitate a fructelor. Totodată, producătorii au fost informați despre cerințele obligatorii de etichetare a fructelor care cuprind informații despre denumirea și adresa producătorului; denumirea și cantitatea netă de produs alimentar, condițiile de păstrare pentru fructele moi care variază de la 2 oC până la 4 oC etc.
Potrivit experților, deși zmeura este un produs foarte perisabil, există soiuri care fiind recoltate corect, pre răcite și păstrate corespunzător, pot avea o valabilitate de până la 10 zile.
Locuitorii din Pocrovca, estimează că în prezent în sat sunt circa 300 de hectare de zmeură cultivate în mare parte de către locuitori pe loturi mici de 30-50 de ari. Majoritatea fructelor recoltate în Pocrovca sunt exportate pe piața din est, dar sunt comercializate și pe piața locală.
Eduard Șerbacov, cofondator al companiei Fruct Laine SRL din Pocrovca care produce și exportă fructe și pomușoare, a spus că recoltarea zmeurei în Pocrovca va începe în 7-10 zile. În acest an, compania Fruct Lane SRL dispune de depozit frigorific și echipament de pre răcire a zmeurei, procurat cu suportul proiectului USAID/APM pentru a păstra calitatea fructelor timp îndelungat. Echipamentul nou le va permite să livreze la distanțe mari zmeura și să mențină timp îndelungat calitatea și aspectul comercial. Compania estimează să livreze în anul curent circa 300 de tone de zmeură calitativă pe piața din est, iar alte 300 de tone – pentru congelare.
Zmeura este printre cele mai cultivate culturi bacifere (pomușoare) în Moldova, după căpșună. În 2018, în Moldova au fost înregistrate circa 900 de hectare plantate cu zmeur. Totodată, în 2018, Moldova a exportat circa 1450 tone de zmeure. 95% din recolta de zmeure exportată a fost comercializată pe piața rusă.
Dina Roșca