Principala problemă a tinerilor din Republica Moldova este lipsa locurilor de muncă
Postat: miercuri, noiembrie 12, 2014 . În Actual
Principala problemă a tinerilor din Republica Moldova este lipsa locurilor de muncă în țară, fapt care-i determină să migreze pe hotare, a declarat miercuri, 12 noiembrie curent, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în cadrul conferinței pentru membrii Consiliului de Tineret cu genericul ”Tinerii din Republica Moldova – realități și perspective”.
Potrivit lui, tinerii nu trebuie să accepte la angajarea în câmpul muncii să li se achite salariile ”în plic”, dar ei nu au curajul să se opună patronului, neconștientizând că aceasta este în defavoarea lor pe viitor.
”CNSM luptă în continuare cu economia informală, deoarece anual se pierd 15 miliarde de lei din bugetul de stat. Tinerii ar trebui să se insiste ca salariul lor să fie legal, doar ei își pot schimba viitorul”, a explicat liderul sindical.
Stela Stratila-Sîrbu, președintele Consiliului de Tineret al CNSM, a relatat participanților despre activitatea pe parcursul acestui an a Consiliului, menționând că motivarea şi promovarea tinerilor este un scop determinant a sindicatelor, axat pe protejarea drepturilor şi sporirea potențialului tinerilor salariați.
”Datorită activităților noastre, pe parcursul acestui an am reușit să atragem 4000 de tineri în sindicat, care sunt prezentul şi viitorul mişcării sindicale şi a întregului stat. Pentru anul viitor ne propunem să fim și mai activi și să facem tot posibilul pentru a proteja tinerii salariați”, a subliniat Stela Stratila-Sîrbu.
La rândul său, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Sergiu Sainciuc, a remarcat că tematica este actuală și va fi și în viitor, deoarece situația tinerilor din țară este precară, începând de la instruire, până la angajare.
”Este foarte important să fie elaborate acele propuneri din partea tinerilor, care ulterior să fie prezentate Guvernului. Totodată, tinerii trebuie să aibă posibilitatea să fie calificați profesional, ca să poată fi angajați în câmpul muncii”, a subliniat Sainciuc.
În cadrul unui atelier de lucru, participanții la conferință au elaborat proiectul unui Apel către Comitetul Confederal al CNSM, Confederația Națională a Patronatelor din Moldova, Guvernul Republicii Moldova, dar și tinerii din țară.
Potrivit statisticii, în prezent în Republica Moldova 55% din tineri sunt inactivi economic, 15% – lucrează peste hotare, 28% – lucrează în țară, iar 3% – sunt șomeri.
Elena Cojocaru