Astăzi, 13 iunie, primăria mun. Hânceşti a fost gazda unei delegaţii din Estonia, în componenţa primarului or. Narva, Katri Raik, şi expertul din cadrul Centrului Estonian pentru Dezvoltare Internaţională, Tiit Matsulevits. Această vizită vine ca răspuns după ce o delegaţie a primăriei Hânceşti s-a deplasat în Estonia la invitaţia administraţiei or. Narva, pentru un schimb de experienţă.
Primarul mun. Hânceşti, Alexandru Botnari, le-a făcut cunoştinţă oaspeţilor cu colegii săi din aparatul primăriei, după care a făcut o prezentare a municipiului, menţionând cum funcţionează administraţia publică locală şi serviciile publice din gestiunea primăriei, activităţile de antreprenoriat din oraş, punctele de atracţie şi realizările din ultima perioadă, care au făcut mun. Hânceşti un oraş mai modern şi cu mai multe perspective de dezvoltare. Alexandru Botnari a menţionat că vizita recentă în Estonia a fost imbold important pentru autorităţile locale de a colabora mai îndeaproape cu or. Narva, cu perspectiva de a deveni oraşe înfrăţite, a promova produsele locale pe pieţile locale din ambele părţi şi a atrage investiţii externe care să propulseze mun. Hânceşti spre o dezvoltare durabilă şi eficientă. De asemena, acest schimb de experienţă va contribu la faptul că autorităţile locale ale mun. Hânceşti vor prelua bunele practici din oraşul estonian pentru a le implementa la nivel local, atât în digitalizarea serviciilor publice, cât şi în crearea unui mediu propice de dezvoltare economică a oraşului.
Ulterior, dna Katri Raik a vorbit despre or. Narva şi etapele de modernizare ale acestuia, structura socială şi economică a urbei, care prosperă graţie mai multor factori importanţi, între care braţele de muncă calificate, existenţa unui nod feroviar ce face posibilă circulaţia pe calea ferată, activitatea fabricilor şi uzinelor ş.a. De semenea, pentru a face oraşul atractiv pentru cetăţeni, administraţia estoniană pune accent pe trei componente principale: infrastructură dezvoltată, servicii sociale de calitate şi servicii medicale moderne. Au fost conturate şi unele provocări, comune şi pentru mun. Hânceşti, şi anume atragerea investiţiilor europene în oraş şi crearea oportunităţilor pentru tineri, în vederea studiilor, agrementului şi muncii, întrucât exodul tinerilor este un fenomen ce ia amploare şi pune în pericol perspectivele de dezvoltare pe termen lung ale unei comunităţi.
În contextul vizitei, oaspeţii din Estonia şi-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu administraţia oraşului Hânceşti în vederea oferirii suportului pentru atragerea investiţiilor externe, ceea ce va asigura condiţii de trai mai bune pentru cetăţeni şi îi va motiva să rămână acasă şi să contribuie la dezvoltarea comunităţii în care locuiesc pentru a o aduce împreună mai aproape de Europa.
Sursa: Info Curier Hâncești