În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului de Administrare al CALM, primarul de Șișcani, Nisporeni, Vladimir Bodean, a declarat că funcționarii publici nu sunt remunerați pe potriva statutului și atribuțiilor care le revin. „Ar fi foarte bine și motivant ca primarii să fie remunerați potrivit funcțiilor și numărului de mandate pe care le dețin. Totodată, dacă se lucrează la proiecte și sunt atrase finanțări externe, persoanele care sunt implicate în scrierea și implementarea acestora trebuie să aibă un adaos la salariu.”
O altă propunere a alesului local pentru autoritățile centrale este să fie creată o legătură mai strânsă între aceste două puteri, în vederea soluționării problemelor, întrevederile mai dese neapărat generează și rezultate eficiente. „Este nevoie de aceste întruniri între APL I și APC, deoarece noi suntem acea structură de amorsare a efectelor negative asupra populației și, respectiv, odată ce suntem administratori locali, noi vedem lucrurile așa cum sunt, nu din scrise sau din auzite.”
Alesul local crede că este nevoie de o reformă a administrației publice locale, în condițiile în care sunt primării care pot exista din finanțele proprii doar două luni pe ani. „Consiliile raionale sunt o verigă care consumă atât banii locali, cât și cei de la centru. Constituția prevede că trebuie să fie nivelul II de administrare. La Academia de Administrare Publică am lucrat la o teză ce viza administrarea în 126 de state ale lumii și sunt convins că trebuie să fie nivelul II de administrare, numai nu așa cum este cel de astăzi. Fie îl construim pe regiuni, fie revenim la județe, fie găsim o altă formulă. M-aș bucura foarte mult dacă la alegerile locale din anul 2023, în buletinele de vot nu ar mai fi Consiliul raional, dar ar fi Consiliul regional sau județean, numai nu raional, pentru că cu adevărat pierdem resurse, pierdem foarte multă energie, iar uneori încercăm să ocolim aceste structuri deoarece, cu adevărat, acestea sunt inutile.”
În ceea ce privește asigurarea cu lemne a cetățenilor, alesul local crede că toate primăriile au posibilitatea să asigure cu masă lemnoasă persoanele din grupurile social-vulnerabile, dar și veteranii de război din teritoriu. „Sunt fâșii forestiere degradate, care nu au fost replantate și respectiv, primarii au posibilitatea să facă aceste replantări și să asigure populația cu necesarul de lemne. Vă spun cu siguranță că cei mai mulți oameni sunt aprovizionați cu lemne. Am examinat listele care s-au făcut în primăria Șișcani și am ajuns la concluzia că și oamenii care au lemne s-au înscris în aceste liste, deoarece au crezut că vor fi mai ieftine sau că vor fi aduse la poartă. Acum deja este clar că fiecare ocol silvic raional are dreptul să stabilească prețul acestei mase lemnoase, adică acesta va depinde de gradul de împădurire a acestor raioane.”
sursa: calm.md