La invitația fostului conducător al gospodăriei agricole Rădoianca-Prim, Ion Pânzaru, actualmente primar al satului Rădoia, academicianul Teodor Furdui, prim-vicepreședinte de onoare al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), împreună cu doctorul habilitat Vasile Botnari, cercetător științific principal în cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, ex-director al acestui Institut, recent, au evaluat rezultatele adaptării tehnologiilor de cultivare a culturilor cerealiere, porumb și floarea soarelui implementate în Gospodăria Agricolă Rădoianca-Prim din localitatea Rădoaia, raionul Sângerei, informează PROVINCIAL.
La fața locului, academicianul Furdui a luat cunoștință de starea culturilor de grâu, triticale, porumb, floarea soarelui, amplasate pe diferite câmpuri
„Am o plăcere și o mândrie deosebită pentru ceea ce văd, urmăresc pe parcursul multor ani și astăzi am avut posibilitatea să reconfirm rezultatele acestor conlucrări de lungă durată, fiind martor al acestui proces de colaborare cu rezultate incontestabile. Mă mândresc și pentru faptul că am putut compara rezultatele obținute de prof. Botnari la câmpurile de grâu, triticale, floarea soarelui, porumb, cu câmpurile altor gospodării agricole, în lipsa asistenței științifice. E o diferență colosală”, a declarat Furdui.
Totodată, academicianul și-a exprimat regretul față de cei care astăzi sunt responsabili de agricultură. „Dacă ar conștientiza acest lucru, țara noastră nu s-ar afla în situația în care este astăzi. Cei care nu interacționează cu știința și realizările ei, nu colaborează cu oamenii de știință, nu pot fi siguri pentru ziua de mâine. Aș vrea să se schimbe atitudinea celor care sunt astăzi la conducerea țării față de oamenii de știință, fiindcă acest exemplu despre care vorbesc mărturisește încă o dată ca fără știință este imposibil de a avea succese, mai ales, în agricultură”, a mai spus Furdui.
Doina Munteanu