O companie specializată în producerea căpșunelor in satul Nișcani, raionul Călărași a procurat pentru prima dată în Republica Moldova prima linie de sortare, ambalare și etichetare a căpșunelor. Echipamentul a fost procurat cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) și are ca scop să asigure calitatea fructelor exportate, până la consumatorul final, informează PROVINCIAL.
Compania deține circa 40 de hectare de căpșun, amplasate în raionul Călărași și Ungheni. Toate pomușoarele produse sunt exportate în Federația Rusă, Belarus și Romania, iar păstrarea calității fructelor este critică în situația în care căpșunele urmează să parcurgă 3-4 zile în drum până ajung în rețele de magazine din străinătate. Zinaida Plămădeală, reprezentanta companiei, spune că echipamentul de pre răcire, depozitul frigorific și linia de sortare, de care dispune deja compania, permite să fie păstrată calitatea fructelor similară celei din câmp, când căpșunele sunt culese.
Valoarea acestui echipament este de circa 800 de mii de lei, dintre care circa 711 de mii au fost oferiți de USAID/APM. Totodată echipamentul poate fi utilizat și pentru sortarea altor fructe, adițional căpșunelor.
Linia de sortare a căpșunelor permite manipularea a circa 18 tone de fructe pe parcursul a 8-9 ore. Această cantitate este suficientă pentru a încărca un camion frigorific care este expediat peste hotare. Căpșunele sunt ambalate în caserole de 500 de grame, ulterior sunt puse în cutii de carton, pentru a putea fi transportate la distanțe mari.
Potrivit reprezentanților companiei în acest an, echipamentul nu a funcționat la capacitate maximă deoarece a fost un an de testare. Ulterior, activitatea companiei va fi ajustată astfel încât să beneficieze la maximum de noul echipament.
Dina Roșca