Potențialul de dezvoltare economică a regiunii Cahul a fost discutat de invitații „Cahul Business Summit”! Evenimentul a adunat pe aceeași scenă oficiali guvernamentali, experți naționali, antreprenori, reprezentanți ai sectorului privat și pe toți cei interesați de dezvoltarea economică și digitală a regiunii. Forumul este organizat de către Primăria Municipiului Cahul, cu susținerea proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.
Nicolae Dandiș, primarul Municipiului Cahul: „Regiunea Cahul are un potențial enorm de dezvoltare, pe care nu îl explorăm încă din plin. Avem ape minerale la peste 600 de metri adâncime, pe care, însă, nu le valorificăm. Este un domeniu în care căutăm investiții. De altfel, avem peste 100 de proiecte pentru care nu au fost identificate încă surse de finanțare, dar care merită a fi susținute. Și aici vorbim despre domenii precum: pomicultura, viticultura, zootehnia, servicii digitale, IT și altele. Sigur, avem multiple provocări, însă avem și la fel de multe oportunități.”
La sesiunea dedicată investițiilor, a fost analizat lanțul valoric și clusterele în curs de dezvoltare din regiunea Cahul, precum și potențialul tech și cel al inovației pentru zona de sud a țării.
Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC: „Am abordat provocările cu care se confruntă domeniul afacerilor și dezvoltarea regională, pentru a defini foaia de parcurs în e-transformarea afacerilor locale și naționale, prin integrare eficientă a tehnologiei. Ne-am propus, în acest fel, să înlăturăm barierele, să stimulăm inovarea și să încurajăm aspirații mai mari în sectoarele-cheie din regiune. Domeniul IT nu are margini, însă pentru dezvoltarea lui trebuie să luăm în calcul câțiva factori: resurse umane, investiții, mediu de business și infrastructură. Iar noi îi avem. Urmează să deschidem și un centru de excelență TIC – EU4Innovation Centre. Sperăm că acesta va contribui în următorii ani la creșterea nivelului de salarizare (salariul mediu din regiune) cu minimum 15%, precum și la ascensiunea sectorul IT local, așa încât el să reprezinte minimum 5% din cel național. Și aceasta, cu suportul proiectului EU4Moldova:Startup City Cahul, dezvoltat cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.”
Amplasarea geografică favorabilă a regiunii Cahul oferă mai multe perspective de dezvoltare pentru sudul Moldovei, care generează actualmente 7% din PIB-ul țării. Acest indicator este constituit de potențialul domeniilor-cheie ale regiunii, dintre care agricultura are o pondere de 23%, transportul reprezintă 7%, turismul – 6%, iar domeniul IT – 2%. În susținerea dezvoltării regiunii, mai multe proiecte se desfășoară la Cahul, cu asistența financiară a Uniunii Europene. Unul dintre ele este ”EU4Moldova:Regiuni Cheie”
Alexandru Pelivan, manager de Programe EU4Moldova: Regiuni Cheie: „Uniunea Europeană oferă mai multe oportunități pentru cei interesați de dezvoltarea businessului, printre care: sprijinirea recrutării și atragerii de companii noi, crearea centrelor multifuncționale și a hub-urilor etc. În cadrul unui nou apel, afaceri noi, afaceri existente și antreprenoriatul social de la Ungheni și Cahul vor beneficia de granturi în valoare de până la 24.000 de euro fiecare, suportul fiind acordat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF. Cei care sunt interesați pot participa la program până în data de 6 iunie. Asistența financiară va fi alocată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii, în scopul dezvoltării afacerilor, promovării modelelor de economie circulară, creării a noi locuri de muncă, sporirii atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții.”
Transformarea digitală de impact a regiunii Cahul are toate ingredientele necesare: infrastructură avansată, angajamentul autorităților, parteneri de dezvoltare, precum și o comunitate pregătită să contribuie la realizarea acestui obiectiv. Prioritățile de digitalizare ale municipiului Cahul au fost prezentate de Stella Bădin, viceprimară de Cahul, responsabilă pentru digitalizare, în cadrul unui panel al summitului.
Stella Bădin, viceprimară de Cahul: „Ne dorim ca orașul Cahul să devină mai mult decât un „smart city”, ne dorim ca el să devină capitala digitală a Republicii Moldova. În acest sens, am avut discuții cu toți actorii importanți, care ne-au comunicat despre necesitățile lor și serviciile pe care le prestează. Timp de mai multe luni am muncit la digitalizarea unei game largi de servicii, printre care: ghișeul unic, iluminatul stradal inteligent, admiterea în instituțiile preșcolare de învățământ și altele. Am setat platforma „Smart City”, pentru a integra inteligent mai multe servicii publice, facilita accesul oamenilor și a asigura transparența. Continuăm să muncim în acest sens.”
În municipiul Cahul, sunt dezvoltate continuu de către Agenția de Dezvoltare Electronică mai multe servicii digitale de care vor beneficia locuitorii din întreg sudul țării. Printre ele se numără: Msign, MobileSign, Cabinetul afacerii tale și altele.
Într-un alt panel de la eveniment, au fost puse în discuție oportunitățile digitale de dezvoltare a industriei turismului și a fost prezentată aplicația câtorva rute digitale cu diferite trasee turistice din regiunea Cahul. Fiecare dintre ele oferă peisaje reprezentative pentru sudul țării: peisaje naturiste, pensiuni, vinării etc.
Elena Stepanov, manageră de Proiecte, ANTRIM: „Aceste trasee au scopul să prezinte turiștilor zona de sud și să îi delecteze cu gastronomia și viața de aici. De altfel, cunoaștem deja că mai mulți turiști aleg să viziteze mediul rural. De asemenea, am lansat platforma ”WineristGO!”, care le permite turiștilor să efectueze plățile online și să facă rezervări. Acest modul poate fi integrat pe site-ul lor, iar astfel e mai ușor de gestionat, percepându-se un comision mic.”
Discuțiile de la eveniment s-au axat și pe prezentarea clusterului VIA Cahul – un instrument de dezvoltare economică a regiunii Cahul, care își propune să atragă peste 40 de actori interesați în dezvoltarea turismului în această regiune, reprezentând afaceri turistice, autorități publice, instituții de cercetare-dezvoltare-inovare și instituții catalizatoare. Specializarea Clusterului VIA Cahul este turismul rural, conectat cu celelalte forme ale turismului: balnear și de sănătate – în municipiul Cahul – și agroturism, turism cultural, de agrement, aventură și turism vinicol – în zona Rezervației Biosferice „Prutul de Jos”, inclusă în patrimoniul UNESCO.
NOTĂ: „Cahul Business Summit” este parte a „EUTech Days”, eveniment organizat în cadrul EU4Moldova:Startup City Cahul. Proiectul este implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă, de asemenea, oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.