Un atelier teoretico – practic, cu tematica „Principiile și tipurile de formare a coroanei la diferite specii de pomi fructiferi, protecția integrată a pomilor și arbuștilor fructiferi, tehnologiile noi în înființarea plantațiilor pomicole” a fost organizat la data de 2 februarie de către Direcția Economie a Consiliului raional Ialoveni.
Suportul informațional, metodic și practic al seminarului a fost prezentat de către Ion Grosu, doctor în științe agricole, șef Secție pepenerit și tehnologii moderne în pomicultură al Institutului Științifico – Practic de Horticultură și tehnologii alimentare. Acesta a prezentat complexul de măsuri agrotehnice și biologice de protecție contra bolilor și dăunătorilor la pomii și arbuștii fructiferi, particularitățile și tipurile de formare a coroanelor la diferite specii de pomi și arbuști fructiferi.
Totodată, doctorul habilitat în protecția plantelor, șef de laborator al Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor, Vladimir Todiraș, a prezentat participanților metodele de protecție integrată a pomilor și arbuștilor fructiferi de boli și dăunători, despre prognoza dezvoltării bolilor și dăunătorilor pentru anul 2024. De asemenea, Vladimir Todiraș a mai vorbit și despre un șir de produse și capcane cu feromoni pentru agricultura ecologică.
Partea a doua a seminarului s-a desfășurat cu ieșirea în teren la plantația pomicolă a domnului Ion Mîra, agricultor din orașul Ialoveni. În teren, Ion Grosu a demonstrat, la modul practic, metodele și particularitățile de tăiere a pomilor fructiferi de diferite specii, precum prun, cireș, vișin, piersic, nuc și arbuști fructiferi.
La finele seminarului a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri despre provocările cu care se confruntă la ora actuală pomicultorii.