Având în vedere că de Pasti va crește numărul cetățenilor moldoveni și străini care vor tranzita punctele de trecere a frontierei de stat, Poliția de Frontieră în comun cu Serviciul Vamal au dispus o serie de acțiuni suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul, să reducă timpii de așteptare la controlul de frontieră și să evite formarea cozilor în punctele de trecere.
Măsurile sunt puse în aplicare de astăzi, 19 aprilie și vor derula până la data de 15 mai, timp în care instituțiile de frontieră vor activa la capacitate maximă pe toate domeniile de activitate responsabile.
În context, fluxul de persoane și mijloace de transport, atestat în punctele de trecere, va fi monitorizat 24 din 24 de ore, iar în cazul în care se vor înregistra creşteri semnificative a traficului transfrontalier, se va suplimenta numărul de polițiștii de frontieră și vameși în acele puncte de trecere pentru a nu permite formarea rândurilor și a evita situațiile neplăcute sau de conflict. La fel, va fi pusă în aplicare tehnica specială portativă de citire a documentelor de călătorie, inclusiv mijloacele speciale de control la frontieră. La solicitarea administrației publice locale vor fi deschise puncte de trecere cu statut local, amplasate pe sectorul de frontieră moldo-ucrainean. Activitatea dată va simplifica trecerea frontierei de către cetățenii Republicii Moldova și Ucrainei, care locuiesc permanent în raioanele administrative de frontieră, în baza pașapoartelor interne (buletin de identitate) sau în baza pașapoartelor pentru ieșire peste hotare și trecerea frontierei cu mijloace de transport care aparțin acestora a căror capacitate de încărcare nu depășește 3,5 tone.
Pe parcursul perioadei de referință, vor fi intensificate relațiile de conlucrare cu subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne al R.Moldova, autorităţile de frontieră ale statelor vecine, precum şi cu organele administraţiei publice locale, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.
Conform acțiunilor întreprinse, polițiștii de frontieră vor asigura și supravegherea sporită pe segmentul ”verde” al frontierei de stat, prin gestionarea eficientă a situației operative și menținerea unui climat de ordine și siguranță în zona de frontieră. În acest sens, vor fi întărite patrulele pe sectoarele de frontieră și va fi mărit numărul echipelor mobile antrenate la monitorizarea frontierei de stat, dar și a traseelor naţionale din proximitate.
Șeful interimar al Poliției de Frontieră, Ianuș Erhan, a cerut implicare profesionistă în misiunile de serviciu, cu aplicarea consecventă a normelor deontologice specifice instituției. Dumnealui a solicitat tuturor polițiștilor de frontieră să prezinte un comportament integru, manierat, onest și corect față de toți participanții la traficul transfrontalier, în scopul respectării drepturilor și libertăților legale ale cetățenilor, în special pentru a preveni actele de abuz sau corupție.
Anul trecut, în perioada sărbătorilor de Paști, la frontiera de stat au fost înregistrate peste 1 mln de traversări persoane şi aproximativ 245 mii traversări de mijloace de transport. Cele mai solicitate puncte de trecere au fost Otaci, Leuşeni, Aeroportul Internațional Chişinău, Sculeni și Giurgiulești.
Pentru a veni în sprijinul participanților la traficul transfrontalier, punem la dispoziție unele recomandări privind trecerea frontierei de stat. Vă rugăm să verificați valabilitatea și statutul documentului de călătorie, cu care intenţionați să tranzitați hotarele țării. Dacă planificaţi să mergeţi în călătorie cu copiii minori, asiguraţi-vă că ați perfectat documentele acestora, iar în scopul evitării formării cozilor, instituția de frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele. Totodată, numărul mijloacelor de transport care se află în punctele de trecere poate fi vizualizat, în regim online, accesând pagina web a Serviciului Vamal, TRAFICUL ON LINE, opțiune ce va facilita planificarea rutei optimale.
În situaţiile în care apar întrebări adiționale cu privire la traversarea frontierei de stat, participanții la traficul transfrontalier pot suna la numărul de telefon 022 259 717 (LINIA VERDE), la fel, în cazul în care sunt nemulţumiţi de modul cum a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, puteţi contacta LINIA FIERBINTE, atât a Poliţiei de Frontieră 022 259 675, cât şi a Serviciului Vamal 022 574 111, unde toate aspectele semnalate vor fi preluate de către autorităţile de frontieră care vor acţiona în conformitate cu legislaţia.
Amintim că la sfârșitul lunii martie a fost lansată o platformă informaţională optimizată pentru telefoanele mobile (www.frontiera.gov.md), care oferă călătorilor informații despre documentele necesare la trecerea frontierei, cerinţele pentru acordarea vizelor, cantitatea de bunuri care pot fi introduse fără achitarea taxelor vamale, condiţiile de introducere temporară a vehiculelor, numerele de telefon la liniile fierbinţi, precum și situația actuală la punctele de trecere a frontierei.
Dina Roșca