Alte 60 de persoane, care dețineau teste PCR Covid-19 cu semne de falsificare, au fost depistate pe parcursul săptămânii precedente. Pe numele acestora, polițiștii de frontieră au inițiat cercetări penale, în conformitate cu art.361 (al.1) al CP al RM, transmite PROVINCIAL.
În continuare, la trecerea frontierei de stat se menține numărul mare de falsificări al documentelor ce permite persoanelor de a fi scutite de autoizolare pe teritoriul R. Moldova, dar și le asigură intrarea în alte state, unde este obligatorie prezentarea acestora. Săptămâna trecută, ilegalitățile în acest sens au fost înregistrate în punctele de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, Sculeni, Criva, Costești, Otaci, Tudora și Palanca. Documentați penal sunt cetățenii Republicii Moldova, fiind identificați cu testele Covid-19 falsificate pe ambele direcții de deplasare.
În multe cazuri, persoanele își justifică faptele ilegale prin: limită de timp pentru efectuarea testului când apar urgențe de a trece frontiera; frica de a avea rezultatul pozitiv și ca urmare imposibilitatea de a trece frontiera; financiar; neobligativitatea de a fi plasat în autoizolare. Deși argumentele sunt diferite, penalizarea este aceeași pentru toți, în cazul demonstrării infracțiunii comise, persoanele riscă amendă de până la 32 500 lei sau închisoare de până la 2 ani.
Amintim că, una din regulile instituite pe perioada stării de urgență, pentru a fi exceptate de măsura de autoizolare a persoanei este obligativitatea prezentării a rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă. Termenul de 72 de ore se va calcula din ora prelevării probelor/ efectuării testului indicată în actul confirmativ de efectuare al testului.