În ajunul sărbătorilor Pascale numărul de traversări ale frontierei de stat este într-o ușoară creștere, informează PROVINCIAL.
În special s-au majorat valorile traficului de călători pe sensul de intrare în Republica Moldova, descris prin faptul că mulți din conaționali revin acasă pentru a petrece Paștele. Această majorare se înregistrează din data de 23 aprilie curent, când numărul de intrări prevalează numărul de ieșiri din Moldova.
În aceste condiții amintim că angajații Poliției de Frontieră activează în regim intensiv încă de la instituirea Stării de Urgență pe teritoriul Republicii Moldova, fiind implementate, tangențial cu activitatea de bază, și un șir de măsuri pe linia de prevenire și combatere a răspândirii Covid-19.
Totodată, în perioada sărbătorilor de Paști au fost dispuse unele acțiuni de rezervă pentru evitarea formării aglomerațiilor și reducerea timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei de stat. Astfel, la necesitate va fi planificat în serviciu un număr mai mare de angajați, vor fi funcționale toate pistele de circulație în PTF-urile deschise traficului transfrontalier, va fi folosită tehnica portativă de citire a documentelor, vor fi implicate Echipele mobile în misiunile de control și supraveghere a graniței etc. Orice schimbare de situație la frontieră va fi coordonată și operativ remediată.
Pentru călători este important ca înainte de a porni spre frontieră să verifice valabilitatea actelor de călătorie, dar și să se informeze despre regulile de trecere a frontierei în perioada de pandemie. Precizăm că Poliția de Frontieră are competențe strict la hotarul Republicii Moldova, iar ce vizează regulile de intrare în alte state este recomandat de revenit către autoritățile statului de destinație.
Conform Hotărârii nr.51 al CNESP din 19 martie 2021, la intrarea în Republica Moldova persoanele trebuie să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). În caz contrar, persoanele vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate.
La fel, vor fi exceptate de la autoizolare persoanele care deţin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19; copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 5 ani; conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor de transport marfă și de pasageri; persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar; elevii/studenţii care merg zilnic la studii în statele vecine; lucrătorii transfrontalieri; posesorii paşapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi altele asimilate acestora; persoanele în tranzit.
Cristina Pendea