Progresele privind implementarea proiectelor de dezvoltare regională și locală pentru anul 2023, finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), dar și aprobarea Planului anual de finanțare din mijloacele FNDRL pentru anul 2024, au fost principalele subiecte discutate la ședința Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale (CNCDRL), convocată la MIDR.
Conform raportului privind bilanțul implementării Documentului Unic de Program 2022-2024, prezentat de secretarul de stat Ana Mardare, în anul 2023, costul proiectelor aflate în curs de implementare a constituit 1,67 miliarde lei – pentru dezvoltare regională (1,37 miliarde lei solicitat din FNDRL) și 2,04 miliarde lei – pentru proiectele din cadrul Programelor „Satul European”, „Satul European Expres” și Programul destinat creșelor (1,94 miliarde lei solicitat din FNDRL).
Referitor la stadiul de realizare al proiectelor incluse în DUP 2022-2024, Ana Mardare a menționat că 620 de proiecte au fost finalizate, iar 345 de proiecte sunt în derulare.
De asemenea, în cadrul ședinței a fost aprobat Planul anual de finanțare al programelor și proiectelor de dezvoltare regională pentru anul 2024 și Planul anual de finanțare al programelor și proiectelor de dezvoltare locală din mijloacele FNDRL, în sumă de 601,5 mil. lei. Din suma alocată, 338,27 mil. lei sunt destinați pentru domeniul dezvoltării regionale, iar 263,23 mil. lei pentru dezvoltarea locală. Banii sunt destinați, prioritar, pentru finalizarea Programelor „Satul European”, „Satul European Expres”, Programul destinat creșelor și respectiv proiectelor de dezvoltare regională demarate.
La ședința CNCDRL au fost prezentate și rezultatele Concursului de propuneri de proiecte pe domeniul „Aprovizionare cu apă și sanitație” pentru finanțare din FNDRL, lista Notelor conceptuale evaluate și rezultatele evaluării, inclusiv suma totală solicitată pentru finanțarea proiectelor. Astfel, s-a menționat că au fost depuse 24 de Note conceptuale de proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare, cu un punctaj acumulat mai mare de 30 de puncte, acestea fiind eligibile pentru etapa următoare a concursului – depunerea cererilor de finanțare.