
În casa familiei Elenei Smîntînă, din satul Prepelița, raionul Sîngerei din nordul Republicii Moldova, focul din sobă nu se stinge niciodată în zilele reci, pentru că „este o necesitate, nu un lux”, spune Elena în timp ce pune câteva lemne în soba care încălzește concomitent două odăi în care și se concentrează toate activitățile familiei în perioada rece a anului – de la teme pentru acasă, repetiții de dans sau chitară, până la somn. Au folosit și cărbuni, dar spre primăvară i-au terminat. Cu șase copii, dintre care cinci merg la școală și grădiniță, iar unul este nou-născut, căldura înseamnă responsabilitate și grijă, iar părinții se străduiesc să fie pregătiți din timp cu rezervele necesare pentru a asigura confortul și sănătatea celor mici, mai ales în lunile reci ale anului.
Compensațiile la energie primite și în acest sezon rece le-au ușurat un pic din această responsabilitate. Elena spune că au simțit acest sprijin ca pe o grijă a statului și a partenerilor săi pentru gospodăriile pentru care acest ajutor a fost vital pentru a trece cu bine peste iarnă, cum este și cazul lor.
„Am primit lunar 800 și 1.000 de lei (50 euro). Iarna, chiar au fost de ajutor acești bani. Fără aceste compensații, nu știu cum ne-am fi descurcat. Sigur ne-ar fi fost mult mai greu, mai ales că soțul are mai puțin de lucru când este frig, iar singurii bani pe care-i avem constant perioada asta sunt doar o mie de lei, îndemnizația lui Matei, mezinul, care ne acoperă factura pe lumină, apă, internet și plata grădiniței”, spune Elena, adăugând că ajutorul primit le-a permis să cumpere lemne și cărbune pentru a face focul. Pentru familia lor, acest sprijin reprezintă un venit suplimentar care contribuie nu doar la încălzirea casei, ci și la un viitor mai sigur pentru copii.
Soțul, Andrei, lucrează zilier în construcții, atunci când și unde este solicitat și nu poate conta pe un venit constant. În schimb, în zilele libere își dedică timpul și economiile pentru a finaliza construcția casei, care deși locuită nu este încă finisată.
În urmă cu mai bine de 12 ani, soții au decis să revină acasă din Italia, unde munceau de șase și șapte ani și unde li s-au născut primii doi copii. Cu economiile strânse acolo, au început să construiască această casă, iar de atunci, pas cu pas o finalizează împreună.
„Noroc că am avut acei bani și că i-am cheltuit anume pentru construcție”, spune Elena, „pentru că altfel nu am mai fi reușit nimic pe urmă”.
Familia Elenei și a lui Andrei este una dintre cele peste 720.000 de gospodării care au primit compensații pentru energie în sezonul rece noiembrie 2024 – martie 2025. Valoarea medie a compensațiilor a fost de 772 de lei, familiile cele mai vulnerabile energetic beneficiind de o sumă aproape dublă.
Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice funcționează pentru al treilea sezon rece consecutiv. În acest sezon, compensațiile au fost oferite cu sprijinul Germaniei, Suediei, Norvegiei, Danemarcei, Italiei, Cehiei, Slovaciei, Estoniei, Letoniei, care au donat cumulativ 1 miliard 150 milioane de lei, iar restul 1 miliard 540 de milioane au fost asigurați din bugetul Republicii Moldova.
În sezonul rece 2024-2025, PNUD și Guvernul Italiei au susținut funcționarea centrului de apel, operatorii căruia au răspuns la peste 136.000 de apeluri telefonice și aproape 32.000 de e-mailuri de la cetățeni, și modernizarea sistemului informatic în baza căruia funcționează cel mai mare program guvernamental „Ajutor la contor”.