Peste 500 de tineri din regiunile Nord, Centru și Sud ale Republicii Moldova au beneficiat pe parcursul anului 2020 de o serie de instruiri online, în domeniul drepturilor tinerilor la locul de muncă și muncă decentă. Instruirile au fost organizate de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în cadrul proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă: Munca decentă pentru tineri”, implementat cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), informează PROVINCIAL.
Obiectivul proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă: Muncă decentă pentru tineri” constituie de a sprijini sindicatele, serviciile de ocupare a forței de muncă, instituțiile de educație și formare profesională, centrele de ghidare în carieră și organizațiile de tineret în inițiativele lor de sensibilizare cu privire la drepturile tinerilor la locul de muncă.
Prin intermediul acestor activități, CNSM a urmărit să definească conceptul de „Muncă decentă” și să ajute tinerii lucrători să-și identifice rolul de a contribui la promovarea și menținerea unor locuri de muncă echitabile și productive. În cadrul webinarelor organizate, beneficiarii au aflat care sunt drepturile la locul de muncă și cum să le apere, au căpătat noi competențe, fiind familiarizați cu reglementările naționale și internaționale în domeniul muncii.
Oleg Budza, președinte al CNSM: „Sindicatele consideră că investind în dezvoltarea capacităților tinerilor putem atinge un scop nobil – dezvoltarea tinerilor din Republica Moldova, pregătirea lor pentru prezent și viitor. Considerăm că tinerii care muncesc în Republica Moldova, beneficiari ai acestui proiect, vor fi mai bine pregătiți, conform cerințelor economiei de piață. Ne dorim ca în țara noastră să fie locuri de muncă decente, salarii decente și să fie respectate cerințele în domeniul securității la locul de muncă.”
Ala Lipciu, coordonator național al OIM în Republica Moldova: „OIM gestionează un șir de programe și proiecte de asistență tehnică adresate tinerilor. O bună parte dintre acestea sunt programe educaționale menite să consolideze o mai bună înțelegere de către tineri a drepturilor lor la locul de muncă. Programele respective sunt fundamentate pe expertiza tehnică a OIM.”
Raisa Dogaru, director al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă: „ANOFM implementează politicile de ocupare. Este important că în cadrul acestui proiect, tinerii au beneficiat de instruiri cu privire la munca decentă. Aplicând corect aceste cunoștințe, ei vor putea găsi un loc de muncă decent și în siguranță. Vor fi tratați echitabil și vor putea să beneficieze de oportunități mai bune în căutarea unui loc de muncă.”
Fiecare webinar a fost format din 9 sesiuni de instruire, cu întrebări și răspunsuri, fiind abordate subiecte precum: tinerii și munca; securitatea și sănătatea în muncă; contractul individual de muncă; timpul de muncă și de odihnă, normarea și salarizarea muncii; securitatea socială și exercitarea dreptului la muncă.
Totodată, OIM a transpus Ghidul “Drepturile tinerilor la locul de munca” într-o aplicație mobilă interactivă, pentru a ajuta tinerii din Republica Moldova să-și cunoască drepturile în domeniul muncii și să fie mai bine pregătiți pentru a intra pe piața muncii. Aplicația intitulată „Drepturile tinerilor la locul de muncă” este un joc educativ, care poate fi descărcat în mod gratuit de pe Google Play. (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.iloquiz&hl=ro) sau introducând în motorul de căutare inițialele „RWY”, sau prin scanarea codului QR poate fi descărcată această aplicație.
Precizăm că, acest proces amplu de instruiri reprezintă etapa a II-a de implementare a proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă: Munca decentă pentru tineri”. Prima etapă a constat în instruirea a circa 20 de tineri formatori, reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale, în domeniul drepturilor tinerilor la locul de muncă, conform unui Ghid elaborat de OIM, adaptat la contextul Republicii Moldova.