Ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului au prezentat rezultatele programelor de susținere a IMM-lor, implementate cu suportul Uniunii Europene. La eveniment au participat și agenți economici, beneficiari și potențiali beneficiari ai programelor.
În total, în perioada 2018-2021, 564 de întreprinderi au beneficiat de finanțări nerambursabile, vouchere, instruiri și consultanță gratuită pentru dezvoltare în cadrul a trei programe – PARE 1+1, Femei în Afaceri și Instrumentul de susținere a digitalizării afacerilor. Afacerile lansate și dezvoltate prin intermediul acestor programe au dus la crearea a 1582 de locuri de muncă. Finanțarea din partea Uniunii Europene a atras investiții totale de peste 8 milioane Euro în economia națională.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a mulțumit partenerilor europeni pentru tot suportul oferit și a prezentat proiectele la care lucrează ministerul pentru a simplifica activitatea antreprenorilor, în special în regiuni. “Ministerul Economiei are politici de pregătire a instrumentarului care să susțină antreprenoriatul din regiune. Dezvoltăm o serie de programe care să susțină și să dezvolte procesarea la nivel local a produselor alimentare. Aici, am avut un suport deosebit din partea programului susținut de UE pentru a dezvolta o componentă nouă, cea de dezvoltare a procedurilor pentru trei subsectoare: simplificarea mecanismelor de procesare a produselor agricole, simplificarea procedurilor pentru domeniul HORECA la nivel regional și local și cerințe simplificate pentru apariția grădinițelor mai aproape de casă, pentru ca mamele să se poată încadra mai ușor în câmpul muncii”, a precizat ministrul Gaibu.
Directorul interimar ODA, Dumitru Pîntea, a prezentat programele noi de sprijin a antreprenorilor și condițiile actualizate în acest an. „În acest an, au fost lansate noi programe și reactualizate cele existente pentru a oferi cât mai multe oportunități de dezvoltare mediului de afaceri autohton. Prin noile programe vom susține inovațiile, noile tehnologii și transformarea digitală a afacerilor. Totodată, au fost simplificate procesele de aplicare la programele de suport antreprenorial, fiind eliminată obligativitatea prezentării mai multor acte (extrase din registrele de stat, copii ale buletinelor, confirmarea lipsei datoriei la buget și alte documente, datele cărora pot fi accesate direct de către ODA).”
Beneficiarii programelor povestit din experiența lor cu ODA.
Ion Arpintin, beneficiar PARE 1+1, spune că a fost ajutat să parcurgă etapele de la pornirea unei afaceri agricole până la dezvoltare și extindere. Datorită sprijinului ODA, a evitat multe greșeli, iar acum are planuri pentru a crește. „În urma investiției, am reușit să extindem suprafața terenurilor în administrare. Intenționăm să mai înființăm pe 5 hectare consolidate încă o livadă modernă de nuci. Vom planta un alt soi, mai productiv și care intră în rod mai devreme”.
Compania Victoria Bakery din Criuleni a beneficiat de sprijin în cadrul Programului Femei în Afaceri. „Cu banii primiți de la Uniunea Europeană am procurat un mixer italian, care ne-a permis să extindem producția și să angajăm mai mulți oameni. Totodată, am folosit grantul pentru a elabora un site web, o pagină de Facebook și una de Instagram, care ne ajută să ne promovăm și să ne vindem producția”, spune Vera Julidova, una dintre cele două fondatoare ale companiei.
Prin Programul de digitalizare a IMM-urilor, derulat de ODA și sprijinit financiar de Uniunea Europeană, întreprinderea specializată în coaserea de uniforme din Orhei, Textile Contact, a cumpărat un ploter propriu, care a permis digitalizarea tuturor articolelor produse de companie. „Acum îndrăznim să producem și modele mai complicate și nu coasem nici un model până nu elaborăm tiparul digital. Astfel, am redus costurile cu cca 7% și, desigur, vânzările noastre au crescut. Acum, pot spune că suntem aproape gata să lucrăm și la export”, spune Pelagia Țipu.