„Bugetul public este bugetul cetățenilor” este opinia celor peste 50 de aleși locali, funcționari publici și reprezentanți ai societății civile din regiunea de Nord a țării, care și-au dat întâlnire la seminarul de instruire „Administrații publice eficiente cu bugete transparente”, care avut loc în municipiul Bălți.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Bugete fără secrete“, realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și de Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC), în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova, implementat cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
„Transparenţa trebuie să persiste atât în procesul decizional, cât și în mod special, la toate etapele procesului bugetar. Acest lucru va crește încrederea cetățenilor în administrație, va monitoriza cheltuirea banilor publici și ca rezultat va fi diminuat fenomenul corupţiei și vom atrage noi investiții”, a declarat viceprimarul municipiului Bălți, Ghenadie Șmulschii.
În același timp, Ana-Maria Veverița, expertă în bună guvernare la IDIS „Viitorul”, a menționat: „O guvernare deschisă schimbă modul în care trăim, ca cetățeni, dar și modul în care autoritățile guvernează și oferă soluții pentru comunitate. În acest sens, cetățenii oricărei localităţi trebuie să fie informați de modul cum se formează şi cum se execută bugetul public, deoarece anume ei sunt cei care participă la acumularea mijloacelor financiare în buget prin achitarea impozitelor şi taxelor locale. Mai înainte de toate, un cetățean informat este un cetățean puternic”.
În cadrul seminarului, economista Lilia Rotaru-Dragomir le-a explicat celor prezenți în ce constă procesul bugetar și care sunt modalitățile de gestionare eficientă a acestuia la nivel local, iar Diana Enachi, expert IDIS „Viitorul”, a relatat despre importanța respectării principiilor de transparență pentru o administrație eficientă: „Cetățenii vor veni cu inițiative pentru dezvoltarea localității atunci când vor fi informați corect de către autorități și vocea lor va fi luată în considerare. Iar odată câștigată încrederea în autoritatea publică, cetățenii vor fi responsabili în ceea ce privește achitarea impozitelor și autoritățile vor avea doar de câștigat”.
Municipiul Bălți este cea mai transparentă localitate din țară, cu un indice de transparență de 82 de puncte din 100 și o clasă de A +, potrivit clasamentului de transparență a IDIS „Viitorul”. Astfel, Primăria municipiului Bălți prima poziție și la capitolul participare în procesul decizional, cu 79%. În ce privește transparența bugetară, municipiul Bălți ocupă cea de-a opta poziție la acest criteriu. Respectiv, proiectele de buget sunt supuse consultările publice, iar pe pe pagina web a Primăriei municipiului Bălți sunt disponibile bugetele pentru cel puțin ultimii trei ani consecutivi. Cu toate acestea, autoritatea publică din Bălți mai are însă de lucru la publicarea rectificărilor la buget și a rapoartelor cu privire la executarea bugetelor anuale.
Doina Secrieru