Peste 40 de aleși locali, funcționari publici și reprezentanți ai societății civile din municipiul Chișinău și-au dat întâlnire pe 6 și 7 iunie curent pentru a afla din secretele transparenței bugetare la seminarul de instruire „Administrații publice eficiente cu bugete transparente”.
„Transparenţa bugetului are foarte multe aspecte pozitive: dacă avem un buget transparent – avem șanse să facem acumulări bugetare mai multe, cetățenii să înțeleagă unde se aduc acești bani și să vedem orice greșeală pe care administrația publică locală poate să o comită la aprobarea bugetului. Transparența este acel element de bază pe care noi încercăm să-l implementăm în toate sferele de activitate a administrațiilor publice locale din municipiul Chișinău”, a declarat viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu.
Iar ecomista IDIS „Viitorul” Diana Enachi a menționat: „Potrivit Open Budget Index, Republica Moldova se plasează pe locul 33 din 115 state în ceea ce privește transparența gestionării banilor publici. Iar la capitolul la participare civică în procesul bugetar avem doar 7 puncte din 100. Anume acest lucru ne poate motiva să găsim soluții mai eficente pentru asigurarea transparenței”.
Sesiunea de instruire a fost organizată în vederea creșterii nivelului de conștientizare publică cu privire la transparența procesului bugetar din Republica Moldova și consolidarea participării civice în procesul bugetar la nivelul municipiului Chișinău.
Participanții – aleși locali, consilieri municipali, funcționari publici din municipiul Chișinău și reprezentanți ai ONG-urilor au cunoscut de la economista Angela Boguș etapele procesului bugetar, iar de la expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, cei prezenți au aflat cum se elaborează bugetele pe înțelesul cetățenilor și de ce autonomia financiară și transparența sunt importante pentru autoritățile publice locale. „Transparența este instrumentul prin care autoritățile locale pot deveni independente, iar de la acest lucru atât decidenții, cât și societatea au de câștigat”, a subliniat Veaceslav Ioniță în acest sens.
De asemenea, experții IDIS „Viitorul”, Diana Enachi și Viorel Pârvan le-au explicat participanților ce înseamnă transparența bugetară, de ce este important pentru o autoritate publică să informeze corect și să implice cetățenii în procesul decizional și le-au prezentat totodată o serie de bune practici naționale și internaționale de asigurare a transparenței bugetare. „Bugetul public este important nu doar pentru autorități, dar și pentru cetățeni, deoarece calitatea vieții depinde de decizia de planificare și executare a bugetului. Ținând cont de importanța acestui document pentru comunitate și pentru fiecare cetățean în parte, este necesar ca bugetul să fie planificat și elaborat într-o manieră de maximă transparență. Acolo unde se adoptă un buget transparent banii sunt utilizați mai eficient, autoritățile publice sunt mai responsabile, iar cetățenii apreciază acest fapt”, a spus Viorel Pârvan.
„Cu cât mai mult se implică oamenii și cunosc de unde și câți bani se adună în bugetele locale, cu atât mai simplu este pentru administrația publică locală să lucreze, dar și să-și motiveze deciziile financiare. Ca rezultat, au de câștigat atât cetățenii, cât și primăriile”, este de părere Violeta Crudu, primarul comunei Cruzești din municipiului Chișinău.
Potrivit clasamentului de transparență realizat de IDIS „Viitorul”, municipiul Chișinău ocupă poziția a noua în topul celor mai transparente localități din Republica Moldova. În ce privește transparența bugetară, municipiul Chișinău ocupă cea de-a opta poziție la acest criteriu. Respectiv, pe pagina web a Primăriei municipiului Chișinău sunt disponibile bugetele pentru cel puțin ultimii trei ani consecutivi, iar proiectele de buget sunt supuse consultările publice. Cu toate acestea, Primăria capitalei mai are însă de lucru la publicarea rectificărilor la buget și a rapoartelor cu privire la executarea bugetelor anuale.
Dina Roșca